Már lehet jelentkezni a 42. országos borversenyre!

Agro Napló
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 42. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A borversenyre a nevezéseket 2023. május 5-ig várják.
Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)

A szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az orszagosborverseny.hu honlapon várják a jelentkezéseket. A bírálatra május 17–18. között Budapesten kerül sor. 

Az Országos Borverseny (OBV) a háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke szerint: 

„Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai irányítás és fejlődés jellemzi.  Szervezése nem öncélú, hanem egyúttal, az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentenek a termelőnek és a borvidékeknek.”

„A háromszintű szakmai fórum kiváló szakmai alapot jelent a borvidékek és a birtokok minőségi fejlesztésében, irányok meghatározásában. A termelői közösségnek a hiteles szakmai minősítés jelent garanciát, a kapott pontszámok, eredmények az ágazati szereplők véleményét tükrözik, hiszen a bírálatot családi borászatok tulajdonosai, borászati üzemek neves borászai végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel. Az ágazat megújulása az ágazati szereplők nélkül megkerülhetetlen. A szakmaközi szervezet kiemelt hangsúlyt fektet a borvidékekre és az eredetvédelemre. Az Országos Borverseny ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztóknak eligazodást biztosítson a sokszínű magyar borok világában˝ – mondta a szervező.

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)

A 2023. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Az idei OBV egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapját képezi. Az Ágazati Stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az Országos Borverseny súlya is átértékelődött. 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó borászatok kiválasztásának alapjává vált – értesült a HNT közleményéből az Agro Napló.

A HNT elnöke külön kiemelte, hogy a HNT 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor, mint nemzeti örökség és annak eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése. Jelenleg a pályázat utolsó adminisztrációs munkálatai zajlanak.

A magyar bor népszerűségének növeléséhez erős hátteret jelent az a komplex borpromóciós program, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa indított a szakmaközi bormarketing járulék létrehozásával. A szakmai közmegegyezéssel elfogadott bormarketing járulék biztosítja az önerőt és egyben a Vidékfejlesztési Program pályázat alapját.

(Forrás: HNT)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!