Maradék nélkül a fenntarthatóbb élelmiszerfogyasztásért

Agro Napló
Az élelmezési világnapot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, vagyis a FAO egy magyar javaslat alapján 1976 óta minden év októberében megtartja – emlékeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az élelmezési világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, és összefogásra ösztönözzön. Az élelmiszer ugyanis érték, ezért pazarlásának megelőzése nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is.

A globális élelmiszerellátási láncban a megtermelt élelmiszerek mintegy egyharmada végzi hulladékként, amely mintegy 1,3 milliárd tonnát tesz ki évente. Magyarországon körülbelül 1,8 millió tonnára becsülik az évente keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Ennek nagyobbik része a háztartásokban termelődik.

A Nébih EU LIFE támogatással megvalósuló Maradék nélkül programja ezt hazánkban 2016-ban fejenként évi 68 kilogrammra becsülte az EU által ajánlott módszertannal elvégzett háztartási mérés alapján. Kiderült, hogy említett mennyiség fele egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Legnagyobb arányban készételeket pazarolnak az emberek, ezt követik a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök.

A program kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói-, és azon belül a gyermekkori szemléletformálásra, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok alapján azok a kampányok sikeresek hosszú távon, amelyek a jövő vásárlóit is megszólítják. A gyermekkori szemléletformálás segítségével megelőzhető, hogy a rossz szokások váljanak rutinná. Az általános iskolásoknak készített oktatási csomag alapját az élelmiszerpazarlás témakörét körbejáró, szabadon letölthető ismeretterjesztő kiadvány képezi. Erre épülnek az animációs videók, valamint a szerkeszthető formában megosztott prezentációk is.

A Maradék nélkül iskolai program 2018-as indulása óta összesen mintegy 320 ezer gyermeket szólított meg. A tavalyi évben 2666 általános iskola 5-7. osztályos diákjai kapták kézhez az ismeretterjesztő kiadvány egy-egy nyomtatott példányát. A pedagógusok meghívására a hivatal munkatársai 46 osztály 1400 tanulójának tartottak bemutató foglalkozásokat.

A Nébih bízik abban, hogy a gyerekeken keresztül szülőket is sikerül megszólítani. A felnőtt lakosság szemléletformálásában azonban nagy segítséget nyújtanak a média munkatársai is. Hiszen az elmúlt években kiemelt figyelem övezi az élelmiszerpazarlás témáját. Legyen szó a vállalatok élelmiszer-felajánlásáról, a karitatív szervezetek tevékenységéről vagy éppen arról, hogy mi magunk mit tehetünk azért, hogy a háztartásunk fenntarthatóbb legyen. Kivételesen ugyanis olyan problémáról van szó, amelynek megoldásához elsősorban nem több pénzre, hanem több figyelemre van szükség – hívja fel figyelmet a Nébih.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás csökkentésében

Az Élelmezési Világnap okán az AM, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)  közös eseményt tartott Budapesten – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

Az AM helyettes államtitkára - a közös figyelemfelhíváson - arról beszélt, hogy napjainkban az élelmiszerpazarlás egyre nagyobb méreteket ölt, és a Élelmezési világnap jó lehetőség arra, hogy az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára irányítsák. Fontos – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt -, hogy minden érintett ember gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében, hogy kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen, és környezetkímélőbb, fenntarthatóbb módon táplálkozzon.

Kiemelte: a helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban, hogy elősegíthető legyen a gazdálkodók számára a biztos megélhetés, valamint a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó ereje is növekedjen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „Maradék nélkül” programja kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért folytatott harcban. A munkában együttműködnek az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői, a kutató intézetek, valamint az egyetemek. A projekt informálja a vásárlókat a különböző cselekvési lehetőségekről, legyen szó az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról, vagy annak megfelelő tárolásáról és kezeléséről.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: a világnap alkalmából az egyesület hagyományosan adománykonvojt indított az összegyűjtött élelmiszerekből álló rakománnyal a rászorulókhoz. Így járulva hozzá az élelmiszerek minél hatékonyabb felhasználásához és a környezetterhelés csökkenéséhez is.

A rendezvényen a FAO képviseletében Vladimir Rakhmanin főigazgató-helyettes – aki a magyar fővárosban dolgozik – köszönetet mondott a társszervezőknek, és elismeréssel szólt a magyar kormány tevékenységéről, amellyel  a világélelmezési erőfeszítéseiket segíti – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!