MENÜ

Meg kell előzni a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását

Agro Napló 2020.03.05.

Meg kell előzni a gyümölcs- és szőlőültetési anyagok illegális árusítását – hívja fel az ügyben érintettek figyelmét honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fás növények szaporítóanyagainak (elsősorban a gyümölcs- és szőlőoltványok) jogszerűtlen árusítása egyre súlyosabb problémaként jelenik meg a helyi piacon és vásárokon.

 

A Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei a tavaly őszi forgalmazási és telepítési szezonban számos ellenőrzést folytattak a helyi piacokon és vásárokon. Ezeken több esetben tapasztaltak illegális árusító tevékenységet. A szakemberek tapasztalatai szerint ennek a gyakorlatnak a megszűntetése minden, a kérdéskörben érintett közös érdeke.

Így a mostani felhívás elsődleges célja – a kockázatok, valamint az előírások számbavétele mellett – az, hogy a piacüzemeltetők és a vásárszervezők megismerhessék a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítségével hatékonyabban szűrhetik ki a tisztességtelen forgalmazókat.

A témában a Nébih szakemberei összefoglalták azokat a hasznos tudnivalókat, amiket a vásárlásakor mindig célszerű figyelembe venni. Ezek az ismeret elérhetők a Nébih portálján ide kattintva.