Megújult az AKI: Előtérbe kerül a természeti erőforrások megőrzése

Agro Napló
Hagyományt és modernséget ötvözve, megújult formában folytatja több évtizedes a hagyományokon alapuló, egyedülálló szakmai tevékenységét az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) – közölte a szaktárca lapunkkal.

Az Agrárminisztérium (AM) arról tájékoztat, hogy a megújult AKI ötvözi magában a több évtizedes, kiemelkedő szakmai hagyományokat és a modern kor kihívásaira választ adó tudást, és így továbbra is a magyar agrárgazdaság egyik vezető tudásbázisa lesz.

A több mint 60 éves szakmai múlttal rendelkező Agrárgazdasági Kutató Intézet nyomdokain az Agrárminisztérium ez év február 1-jei hatállyal megalapította a XXI. század agrárgazdaságának kihívásaira választ adó AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft-t. Az intézet Magyarországon egyedülálló és kiemelkedő színvonalú információs rendszereivel, elemző és szakpolitikai döntéstámogató munkájával járul hozzá az agrárgazdaság szereplőinek sikeréhez és az ágazat modernizációjához. A nonprofit gazdasági társasági forma biztosítja a modern kor kihívásaihoz való rugalmas alkalmazkodóképességet, és a folyamatos fejlődést lehető tevő szervezeti kereteket.

Ennek az átalakításnak a nyomán az intézet továbbra is fejleszti és fenntartja az ágazat szempontjából meghatározó uniós és nemzeti információs rendszereket, úgymint az Agrárstatisztikai Információs Rendszert, a Piaci Árinformációs Rendszert, a Tesztüzemi Információs Rendszert és Halászati Információs Rendszert. Emellett az agrárgazdaság szinte valamennyi spektrumát lefedő agrárpolitikai elemző, modellező és kutató munkát végez, amivel hozzájárul a szakpolitikai intézkedések hatékony tervezéséhez és nyomon követéséhez, a gazdasági szereplők megalapozott döntéseihez, valamint az agrárgazdaság tudásbázisának gyarapodásához is.

A szervezetileg megújított AKI tevékenységében a klasszikusnak mondható agrárgazdasági, agrártársadalmi területek mellett egyre inkább előtérbe kerül a természeti erőforrások megőrzése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás mérséklése, a digitalizáció, az élelmiszerpazarlás csökkentése, és a nemzetközi kutatási vérkeringésbe való bekapcsolódás. Emellett az Intézet meghatározó fontosságú szakpolitikai döntéstámogató munkájával segíti az AM-et az új, 2021 és 2027 közötti uniós közös agrárpolitika (KAP) hazai intézkedéseinek tervezésében és az erről szóló uniós tárgyalásokban – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Célegyenesben a KAP stratégiai terv

Célegyenesben a KAP stratégiai terv

Az Agrárminisztérium (AM) december első felében tette közzé az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti időszakában tervezett agrár-élelmi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!