Méhpusztulás - Magyarországon már korábban szigorították a fipronil felhasználását

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - mint növényvédőszer-engedélyezési hatóság - a fipronil hatóanyag felhasználását a méhekre való veszélyessége miatt már korábban szigorította, valamint permetező szerként történő kijuttatását 2008. augusztus 31-i határidővel visszavonta - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok közösen felülvizsgálták az egyes neonikotinoid hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. Az EFSA az idén május 27-én hozta nyilvánosságra a fipronilra vonatkozó felülvizsgálati jelentését, amelyben a neonikotinoidokhoz hasonló veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Magyarországon egyetlen fipronil hatóanyag-tartalmú készítmény rendelkezik engedéllyel - a kukorica és a napraforgó kultúrákban - a talajlakó és korai lombkártevők ellen. A környezet védelme érdekében a növényvédő szer engedélyező hatóság szigorú kockázatcsökkentő intézkedéseket írt elő a készítmény felhasználásához, illetve a csávázott vetőmagok szakszerű kijuttatásához. Idáig fipronil tartalmú készítmény ezen engedély alapján nem került forgalomba Magyarországon - állítja a VM tájékoztatója.

Az Európai Unió Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottságának július 15-16-án megtartott ülésén Magyarország támogatta az Európai Bizottság javaslatát, mely a fipronil növényvédő szer hatóanyag használatának korlátozásáról szólt. Az EU Bizottsága további laboratóriumi és szabadföldi vizsgálatok elvégzését követően dönt a hatóanyag további felhasználási lehetőségeiről - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!