MENÜ

Mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra május 15-ig lehet pályázni

Agro Napló 2020.04.16.

A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra május 15-ig pályázhatnak a gazdálkodók, ezt követően június 9-ig a benyújtott kérelmek támogatási összege munkanaponként 1 százalékkal csökken – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

 

A tájékoztatás szerint már megnyílt az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete, és így lehetővé vált a biztosítási díjtámogatás igénylése is. Az eddigi 30 százalék helyett idén már a 20 százalékot meghaladó mértékű hozamcsökkenést okozó éghajlati jelenségek esetén is segít a díjtámogatott biztosítás, illetve a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százaléka helyett annak 70 százalékára nőtt. Vagyis: kedvező változásokat tapasztalhatnak az idén a gazdálkodók ezen a területen.

A támogatás forrásösszege 2018-tól 5 milliárd forint. Amennyiben az igények meghaladják a rendelkezésre álló keretet, a támogatási összeget arányosan csökkentik – hívta fel az érintettek figyelmét a szakmai szervezet.

Kitértek arra is, hogy az egységes kárenyhítő alapból csak azok a termelők jogosultak a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, amit díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesíthetnek – tette közzé az MTI. Hozzáfűzve: a megfelelő biztosítás hiányában az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a felére jogosultak. A biztosítás hiányában nem kifizethető összeg 2018-ban közel 3 milliárd forintra rúgott a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján.