MezőgazdÁSZ - legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója

Agro Napló
2016 szeptemberétől újra útjára indul a MezőgazdÁSZ – legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója a Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány és a Monsanto Fund közös szervezésében. A program egyedülálló lehetőséget biztosít a tanulóknak arra, hogy egy évre kipróbálhassák magukat a vállalkozói világban, mezőgazdasági vállalkozásokat alapíthassanak.

A kezdeményezés célja, hogy a 14 - 23 éves korosztályt segítse vállalkozói, pénzügyi és üzleti kultúrájuk fejlesztésében, a jövőben az üzleti és a vállalkozói világban jártas és kompetens gazdálkodóvá illetve vállalkozóvá váljanak. A tavalyi év sikereire és tapasztalataira alapozva, idén az alábbi lehetőségeket kínáljuk a csatlakozó iskolák pedagógusainak és diákjainak:

A program elemei:

  • Diákvállalkozás alapítása: a programban résztvevő fiatalok diákvállalkozásokat alapítanak, amelyet valamilyen mezőgazdasági termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolnak. Ezek a vállalkozások, a diákok irányításával és munkájával együtt fejlődnek egy éven keresztül, amely idő alatt a fiatal vállalkozók megtanulják, hogyan kell vállalkozást vezetni, melyek az alapvető üzleti szabályok és hogyan termelhetnek még több profitot.
  • A diákvállalkozók termékeiket/szolgáltatásukat valós piaci körülmények között értékesíthetik is - a tevékenység adómentességet élvez, a diákok maguk gazdálkodnak a bevételekkel, egy meghatározott szabályrendszer szerint.
  • Engedélyezett (akkreditált) pedagógusképzés: a diákvállalkozások munkáját pedagógusok segítik, akiknek segítséget nyújtunk a mentori szerephez való felkészülésben. Az ingyenes képzés során a pedagógusok megismerik a program főbb elemeit és felépítését, elsajátítják azokat a módszereket és tudásanyagot, ami segíteni fogja őket, ezen szerep betöltésére.

Az engedélyezett pedagógusképzés időpontjai:

1. 2016.10.20-21, 2016.11.10-11. (Szeged)
2. 2016.11.24-25, 2016.12.8-9. (Budapest)

  • Diákvállalkozások Vására és Versenye: lehetőséget biztosítunk a fiatal vállalkozók számára, hogy termékeiket valós piaci körülmények között is értékesíthessék. A profitszerzés mellett a fiatalok elismerést és díjakat szerezhetnek az egymás között zajló verseny során.
  • Mentorálás: a diákvállalkozók munkáját a Monsanto Found vállalati mentorai segítik, szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal. A mentorálás során az önkéntesek személyesen keresik fel a csapatokat, ahol 1-1.5 órás foglalkozás keretében együtt keresik a válaszokat a felmerült kérdésekre.

A program a 2015-ös tanévben került bevezetésre Magyarországon

Eredményeink:

  • 11 csatlakozott pedagógus
  • Több mint 150 diák
  • Több, mint 10 diákvállalkozás
  • Több mint 15 mentor

Tavalyi sikerek:

Legjobb mezőgazdasági diákvállalkozás
Dinamikus Technikusok - II. Rákóczi Ferenc Katolikus
Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai
Szakközépiskola és Gimnázium, Kiskunhalas
Tevékenység: fűszernövények termelése és árusítása

Különdíjas diákvállalkozás
Vidám Farm Kft. - Székács Elemér Mezőgazdasági És
Élelmiszeripari Szakképző Iskola És Kollégium,
Törökszentmiklós
Tevékenység: gombatermesztés

A programra való jelentkezés határideje: 2016. október 10.

További információ kérhető a program koordinátorától:

Szilágyi Orsolya
JAM projektkoordinátor
szilagyi.orsolya@ejam.hu
3630/996-0359

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!