Milyen lehetőségei vannak a jelenlegi helyzetben anyatehéntartóknak?

Agro Napló
Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat is, így az anyatehéntartókat egyaránt.

A termeléshez kötött uniós forrású és az átmeneti nemzeti anyatehéntartásra vonatkozó közvetlen támogatás vonatkozásában számukra megoldás a kényszerű állománycsökkentés esetén a támogatási kérelemben feltüntetett egyedekre vonatkozó kérelem részleges visszavonása lehet.

A visszavonás nem jelentheti a teljes bejelentett állomány kérelemből történő visszavonását és addig teheti meg a kérelmét gazdálkodó, amíg a benyújtott kérelemre vonatkozóan döntést vagy bármiféle meg nem felelésről tájékoztatást nem kap.

Abban az esetben, ha a helyszíni ellenőrzés keretében meg nem felelt állatokra vonatkozó megállapításra kerül sor, akkor ezeknek az egyedeknek az esetében a kérelem visszavonása már nem lehetséges.

Ha a termelő egyes egyedek vonatkozásában részben visszavonja a kérelmét, akkor figyelnie kell arra, hogy a továbbra is a kérelem alapját jelentő egyedeket érintően a termeléshez kötött támogatás további feltételei is teljesüljenek. Ezek sorában kiemelt figyelemmel kell lenni arra, hogy a támogatás alapjául szolgáló állatlétszámában a birtokon tartás teljes ideje alatt az üszők aránya legfeljebb 40% legyen és a kérelmezett állatok legalább 30%-ának kell, hogy ellése legyen a 2022-es naptári évben – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Fontos tudni, hogy a termeléshez kötött és átmeneti nemzeti anyatehéntartásra vonatkozó közvetlen támogatás esetében a legelő területek kiszáradása miatt nincs lehetőség vis maior kérelmet benyújtani. A jogcímek keretében a termelő ugyanis 6 hónapos birtokon tartási, nem pedig legeltetési kötelezettséget vállalt. A fenti támogatásokkal kapcsolatos jogosultsági feltételeket – uniós jóváhagyás miatt – a beadott kérelmek esetében változtatni már nem lehet.

Előfordulhat olyan eset is, amikor kényszervágásra kerül sor, emiatt továbbra is lehetséges vis maior eseményt jelenteni és erre figyelemmel – a többi jogosultsági feltétel teljesítése esetében, valamint a megfelelő igazolás benyújtásával – a támogatás kifizetése is lehetségessé válhat.

A kérelem részleges visszavonására az egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén, adatváltozás keretében van lehetőség. 

A bejelentése előtt érdemes a Magyar Államkincstár által közzétett, az adatváltozás technikai folyamatát leíró kézikönyvet áttanulmányozni.

Abban az esetben, ha a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével adta a be a kérelmét, forduljon a falugazdászához!

Az Agrárminisztérium valamennyi támogatási jogcímnél megteremti és bemutatja azokat – az uniós támogatási rendszer kötöttségei között alkalmazható – lehetőségeket, amelyekkel az idei aszályhelyzet miatt a különböző kötelezettségek és vállalások ellehetetlenülése esetén élhetnek a gazdálkodók az agrártámogatási rendszerben.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!