MENÜ

Minden eddiginél durvább az inflációs nyomás: kritikus hónapok jönnek

2022.08.18.

Augusztus és október között minden eddiginél durvább inflációs nyomás nehezedik a magyar lakosságra a rezsinövelés, az üzemanyag-változások, a kata átalakítása miatti adóemelés és az aszály miatt – írja a Telex.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindig elmondja, hogy a hazai infláció elsősorban külföldi eredetű. A kormány pedig rendre háborús inflációról beszél (szerencsére ez is külső ok). A következő hónapokban azonban egy olyan időszak jön, amikor az infláció kapcsán a hazai tényezőkről kell majd elsősorban beszélni – olvasható a Telexen megjelent gazdasági elemzésben.

  • Például az aszályról, amely még megdobhatja az élelmiszerek amúgy is brutális drágulását, amely szintén „belső” ok, de természetesen nem kormányzati felelősség.
  • Vagy a rezsinövelésről, amely egy politikai termék részleges elengedése miatt tesz most rá egy nagy lapáttal a hazai pénzromlásra.
  • De az üzemanyag-ársapka szűkítéséről is, amely egy olyan elveszített kormányzati fogadás volt, ahol a kormány arra tett, hogy átmeneti lehet az energiaárak drasztikus áremelkedése.
  • Illetve a kata évközi átalakításáról, amely miatt a „piaci szolgáltatások” összefoglaló név alatt összegyűjtött szolgáltatók olyan tehernövekedést élnek át, amelyet biztosan megpróbálnak áthárítani a fogyasztókra.

Sajnos ebből a mixből, a legutóbbi (júliusi) 13,7 százalékos inflációs adatra annyi új elem rakódik rá, hogy az általunk megkérdezett elemzők már 20 százalék feletti inflációt várnak.

Az egyes tételeket részletező elemzés elolvasható ide kattintva.