Mindjárt itt van az élelmezési világnap!

Agro Napló
A világszerte 150 országot felölelő összefogás az, ami a magyar kezdeményezésre született élelmezési világnapot kiemeli. A rendezvény célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az éhezés felszámolására.

2022-ben az #ÉlelmezésiVilágnap egy globális válságok által terhelt évben köszöntött ránk, melyet a nem szűnő világjárvány, konfliktusok, klímaváltozás, drágulás és nemzetközi feszültségek jellemeztek. Ezek kihatással vannak a globális élelmezésbiztonságra is. Itt az összefogás ideje, hogy létrehozzunk egy jobb és fenntarthatóbb jövőt mindenkinek.

Az ENSZ Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Budapesten működő Európai és Közép-Ázsiai Irodája az alábbi eseményekkel készül az élelmezési világnapra.

Élelmezési világnapi fotópályázat

„Egészséges ételeket mindenkinek!” – szól a felhívás a 2022-es élelmezési világnapi fotópályázatán. A pályázat keretében olyan fényképeket várnak, melyek jó és fenntartható példákat és megoldásokat mutatnak ennek megvalósítására. Az egészséges étel helyett inkább momentumok és cselekedek legyenek a képeken, melyek révén révén jobbá válhat a termelés, a táplálkozás, a környezet állapota és mindenki élete.

A fényképek beküldési határideje 2022. november 2. éjfél.

További részletek és információ a pályázat honlapján.

FAO-Élelmiszerbank adománykonvoj

Egy 20 kamionból álló konvoj halad át október 14-én reggel Budapest belvárosán több tízmillió forint értékű élelmiszeradománnyal megrakodva. Az élelmiszergyártók és forgalmazók által felajánlott termékek a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében szelik át a várost az élelemzési világnap alkalmából. Útjuk a Hősök terére vezet, ahol Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke, valamint az Agrárminisztérium képviselője fogadja őket egy rövid sajtóesemény keretében.

Az Adománykonvoj célja, hogy felhívja a kormányzati, a vállalati és a civil szféra szereplőinek figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra, és hogy a lakosságot, különösképpen a fiatalokat is mozgósítsa, közös fellépésre sarkallja – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

  • Világszerte több mint 800 millió ember éhezik, és ez a szám a háborús konfliktusok következtében meredeken emelkedik.
  • A bolygónkon megtermelt élelmiszer 31%-a kukába kerül vagy más módon vész kárba, a pazarlás a klímaváltozásra is jelentős hatással van.
  • Az élelmiszerveszteségek legnagyobb része a háztartásokban keletkezik, és a lakosság sajnos nem ismeri azokat az lépéseket, amikkel ez megelőzhető lenne.
  • Az egekbe szökő élelmiszerárak sajnos a legkiszolgáltatottabb helyzetben levő társadalmi csoportokat érintik a legérzékenyebben.

Az élelmezési világnapi brosúra

A 2022-es élelmezési világnapi kiadvány rövid és színes áttekintést nyújt a FAO tagországokkal és partnereivel folytatott munkájáról a mezőgazdasági és élelmezési rendszerek hatékonyabbá, befogadóbbá, ellenállóbbá és fenntarthatóbbá tételéért. A kiadványból megtudhatjuk, mi szükséges az agrár-élelmezési rendszerek átalakításához az ilyen vészterhes időkben és hogy hogyan segíthetjük a FAO-t ebben a törekvésben.

Senkit se hagyjunk magára! Termeljük, táplálkozzunk, óvjunk, éljünk – jobban

Az élelmezési világnap 2022.

Az agrár-élelmezési rendszerek átalakítása kritikus fontosságú ahhoz, hogy valóban mindenki részesüljön a fejlődésből és jobbá váljon a termelés, táplálkozás, a természet állapota és az életünk. Ne hagyjunk hátra senkit – ez áll az idei élelmezési világnap fókuszában.

Közel nyolcmilliárd ember él ezen a bolygón, akik egy élelmezési rendszeren osztoznak. A konfliktusok, betegségek, egyenlőtlenség, az éghajlatváltozás, valamint az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése mind az élelmezésbiztonságot fenyegetik, sokakat megakadályozva az egészséges táplálkozásban. Fenntartható világot kell építeni, ahol a hatékonyabb, inkluzívabb, és ellenállóbb agrár-élelmezési rendszerek átalakítása révén mindenki számára biztosítható a jobb termelés, a jobb táplálkozás, a jobb környezet és a jobb élet lehetősége.

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos élelmezési válság fenyeget

Súlyos élelmezési válság fenyeget

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési vál...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!