2024. április 19. péntek Emma

Minőségi tenyészállatok seregszemléje Kaposváron

Agro Napló
A minőségi tenyészállatok seregszemléje a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napokon (KÁN), azt bizonyítja, hogy a folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere fontos az agrárium számára – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára, Kaposváron a rendezvény megnyitóján
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Az AM közlése szerint Feldman Zsolt a Dunántúl legrangosabb állattenyésztési seregszemléjén úgy fogalmazott: a magyar állattenyésztők szakmai igényességükről ismertek, ennek adja keresztmetszetét a KÁN. A szaktárca segíti a minőségi, piacorientált munkát, mivel jó genetikai háttér nélkül nem lehet jó eredményeket elérni. Ezért a tenyészkos és -bak támogatás után elkezdődött a tenyészbika-beállítás ösztönzése is.

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében az állattartó telepek korszerűsítésére és trágyatárolók létesítésére összesen csaknem 1900 kérelmet támogatott, mintegy 121 milliárd forint értékben. A termeléshez kötött támogatásokkal pedig az állattenyésztők a múlt évi kérelmeik után több mint 39 milliárd forinthoz jutottak, a szálas fehérjetakarmányok utáni támogatás pedig további 4,1 milliárd forintot jelentett számukra. Ezekkel a támogatásokkal a lehető legtöbb állattartót szeretnénk hozzásegíteni az eredményesebb és a jövedelmezőbb gazdálkodáshoz – emelte ki az államtitkár.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak a legtöbb állattenyésztési ágazatban a stabilitást és a fejlődés lehetőségét jelentette. Biztonságos a tejpiac, a húsmarha és a juh piaca, a madárinfluenza-járvány lecsengése után erősödött a baromfi szektor is. A mezőgazdasági termelés és élelmiszer-előállítás más gazdasági ágazatokhoz képest nagyobb kockázatait, sőt nemzetközi kitettségét talán jól jelzi mindaz, ami az elmúlt időszakban a sertésszektort jellemzi – hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár megemlítette: Európa egyre nagyobb részén a nyomon-követhetőség és a biztonságos, jó minőségű élelmiszertermelés után ma már társadalmi elvárás a környezeti fenntarthatóság támogatása és a szigorú állatjóléti előírások betartása az agrárium részéről. Így az egész mezőgazdaságnak szerepet kell vállalnia abban, hogy az élelmiszer előállításának mindennapi folyamatait minél szélesebb körben megismertesse a társadalom. Erre egy kiváló helyszín a Kaposvári Állattenyésztési Napok is – vélekedett Feldman Zsolt; olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!