Most Ön is alakíthatja az EU jövőjét

Agro Napló
A hazai tej és juhágazat mellett számos más agrárágazat sorsát is befolyásolhatják az Európai Unió újonnan indított szabadkereskedelmi tárgyalásai. Az Európai Bizottság most felméri a vállalkozások álláspontját, igényeit a tárgyalások előtt.

Az Európai Bizottság konzultációt indított az EU-Ausztrália és EU-Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatosan, mely főként az uniós vállalkozásoknak szól. A konzultációk célja, hogy segítsék a bizottság munkáját a prioritások meghatározásában és a tárgyalási folyamat során a döntések meghozatalában.

Az EU kereskedelmi megállapodások formájában szabályozza a harmadik országokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatait. A megállapodások célja, hogy jobb kereskedelmi lehetőségeket teremtsenek, illetve megszüntessék a kereskedelem különböző akadályait (pl. vámtarifa, technikai jellegű előírások a termékekre és szolgáltatásokra, egyéb nem vámjellegű korlátozások).

Az EU-ban folyamatos tárgyalásokat folytatnak a harmadik országok képviselőivel a kereskedelmi megállapodások létrejöttéről. A már hatályban lévő együttműködések mind a hatályukat és a célkitűzéseiket tekintve nagyon különbözőek. A jelenleg folyamatban lévő tárgyalások listáját az EU folyamatosan frissíti és közli.

Az Európai Tanács 2018. május 22-én hozott döntése értelmében az EU tárgyalásokat kezdeményez Új-Zélanddal és Ausztráliával. Az érdekelt iparági szereplőket arra kérik, hogy osszák meg gyakorlati tapasztalataikat, amik megkönnyíthetik és hozzájárulhatnak az EU-Új-Zéland és EU-Ausztrália kereskedelmi megállapodások tárgyalásaihoz.

Az angol nyelvű kérdőívek kitöltésére 2018. szeptember 21-ig van lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!