Mozgó piac a Földművelésügyi Minisztériumban

Agro Napló
A mobil piacokkal jól jár a termelő, az irodai dolgozó, és ha egy ilyen esemény már hétköznapi lesz, akkor jól jár a nemzetgazdaság is. Ezek a kezdeményezések több munkahelyet hozhatnak létre az agráriumban, és elviszik a kistermelők jó hírét szerte az országban – hangsúlyozta Dr. Simon Attila István a Mozgó Piac megnyitásán a minisztérium Kossuth téri épületében.

A tárca közigazgatási államtitkára kiemelte, a Mozgó Piac szervesen illeszkedik a Nemzeti Vidékstratégia és a Vidékfejlesztési Program „rövid értékesítési lánc” elvéhez. Ennek révén a piacszervezők és a fogadó intézmények között szakmai kapcsolat alakul ki, és a termelők közvetlenül találkozhatnak sok olyan vevővel, akik munkaidőben nem tudnak piacozni.


Fotó: Francz Ilona

A hivatalok és cégek dolgozói friss, megbízható, vegyszermentes élelmiszerekhez juthatnak, a termelők pedig újabb biztos értékesítési csatornát építhetnek fel. Simon Attila István beszélt arról is, hogy a magyar vásárlók már jóval egészség-, és környezettudatosabbak, mint pár évtizede, és nemcsak a termék árát nézik meg, hanem a vásárlásnál sokat számítanak egyéb szempontok is. Ezt a folyamatot szeretné segíteni az agrártárca a kistermelők értékesítési lehetőségeinek bővítésével.


Fotó: Francz Ilona

A mozgó piac lényege, hogy szó szerint helybe, házhoz hozza a minőségi termelői élelmiszert, portékát a dolgozó emberek számára. A mozgó piac keretén belül a termelők a hivatali nyitva tartási idő alatt pár órára beköltöznek a fogadó épületek arra alkalmas aulájába, belső udvarára, így a hivatalban dolgozók a munkahelyükön juthatnak hozzá a kívánt termelői finomságokhoz.


Fotó: Francz Ilona
A piacon árusított termékek körébe tartoznak többek között a friss zöldségek, gyümölcsök, lekvárok, szörpök, mézféleségek, füstölt húsáruk, különféle kecske-, és tehénsajtok, tejtermékek, valamint házi savanyúságok, tojásféleségek és fűszernövények. A piacszervezők jelenleg körülbelül száz termelővel állnak kapcsolatban. Céljuk a további terjeszkedés Budapesten és a vidéki városokban is.

További információ: http://www.mozgopiac.hu/

Forrás: kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!