Működési támogatást igényelhetnek a termelői csoportok

Agro Napló
Megjelent a Államkincstár honlapján a zöldség-gyümölcs termelői csoportok működési- és beruházási támogatásának igénybevételéről szóló 56/2017. (IV.25.) számú közlemény. A zöldség-gyümölcs termelői csoportok létrejöttük ösztönzése, valamint adminisztratív működésük elősegítése érdekében működési támogatást, míg az elismerési tervben előírt beruházásaik megvalósításához beruházási támogatást vehetnek igénybe – írja a nak.hu.

A támogatás igénybevételének előfeltétele, hogy a termelői csoport rendelkezzen az agrárpolitikáért felelős miniszter által elfogadott elismerési tervvel.

A működési támogatás alapja a termelői csoport tagjai által megtermelt és az elismerési terv végrehajtásának éves, illetve féléves időszaka alatt a termelői csoport által értékesített tagi termésmennyiség értéke ÁFA és a belső szállítási költségek nélkül. A működési támogatás összegének felső értékhatára éves szakaszonként 100 000 euró.

A beruházási támogatás alapját elismerési tervben az adott félévre, vagy évre jóváhagyott, és a vonatkozó időszakban megvalósított beruházások képezik. A beruházási támogatás formája tőketámogatás. Az uniós hozzájárulás mértéke konvergencia-célkitűzés alapján jogosult régiók esetében a beruházási költségekhez viszonyítva nem haladhatja meg az 50%-ot, más régiókban a 30%-ot. A nemzeti támogatás mértéke a 24/2010. (III. 19.) FVM rendelet 5. § (1) bekezdése értelmében a számlával igazolt nettó bekerülési értéknek az uniós hozzájáruláson és a bizottsági rendeletben előírt minimális mértékű kedvezményezetti hozzájáruláson felül fennmaradó része. A kedvezményezetti hozzájárulás mértéke konvergencia-célkitűzés alapján jogosult régiók esetében a beruházási költségekhez viszonyítva legalább 25%, más régiókban legalább 45%.

A legközelebbi kérelembenyújtás dátuma: 2017. július 1-től 2017. szeptember 30-ig.

A közlemények elérhető itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!