MENÜ

Nagy a bizonytalanság a globális élelmiszer-gazdaságban

Agro Napló 2022.03.03.

Tavaly a nemzetgazdasági átlagot kissé meghaladva, 11 százalékkal nőtt az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya Magyarországon.

 

Több mint 14 százalékkal nőtt az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya tavaly a Magyar Bankholding Csoport bankjaiban, a március 31-én egyesülő MKB Bankban és Budapest Bankbank, valamint a Takarékbankban. A beruházási és a forgóeszköz-hiteleknél egyaránt tapasztalt bővülés 3 százalékponttal meghaladta a piaci átlagot, a február második felében publikált statisztikai adatok szerint ugyanis a teljes agrár- és élelmiszeripari értékláncban érdekelt hazai vállalkozások összesített hitelállománya 11 százalékkal nőtt 2021-ben. Ez egyébként egytized százalékkal magasabb a nemzetgazdasági átlagnál. A majdnem 1600 milliárd forintos hazai összesített agrár-hitelállományból minden harmadik forintot a Bankholding tagbankjai nyújtották – értesült az Agro Napló.

Az agrárvállalkozásoknál továbbra is népszerűek a támogatott konstrukciók, tavaly a három bankban az agrárhiteleken belül az átlagnál jobban nőttek 2020-hoz képest. Az NHP-kihelyezés majdnem 19, a Széchenyi Kártya termékeinek közvetítése majdnem 39, míg az EXIM termékeké 44 százalékkal bővült. A hitelállomány mintegy felét ezek a támogatott konstrukciók teszik ki.

Kiugró növekedés a betétállományban

Míg a hitelek területén a sokévi átlag körüli volt a bővülés tavaly az agrár- és élelmiszeriparban, addig a betéteknél kiugró növekedést tapasztaltak a három banknál. A majdnem 20 százalékos emelkedésből a legnagyobb arányban az élelmiszeripari vállalkozások vették ki a részüket, 36 százalékkal nőtt az állományuk 2021 végére az egy évvel korábbihoz képest. A betétekről még nincsenek összbanki adatok, de a Bankholding elemzői azzal számolnak, hogy a teljes szektorban hasonlóan magas volt a növekedés. Ez a rendkívüli eredmény elsősorban szintén a terménydrágulásra vezethető vissza.

A betétállomány nagyobb része továbbra is látra szóló, mert az élelmiszer-gazdasághoz kapcsolódó vállalkozások arra számítanak, hogy már rövid távon visszaforgatják a termelésbe, vagy beruházásokba betéteiket.

Mozgalmas évre lehet számítani

A Magyar Bankholding agrárelemzőinek előrejelzése szerint az idei év hasonlóan mozgalmas lesz a tavalyihoz globálisan és így a hazai piacon is, és a kukorica árszintje érdemi hatást gyakorol az élelmiszer-gazdaságra. Globális szinten a déli féltekén januártól kezdődő nyári aratási munkák terméseredményei várhatóan hónapokig befolyásolják a gabonaárak alakulását, így az állattenyésztők takarmányköltségeit is.

A bizonytalanságot növeli az ukrajnai háborús helyzet, mivel Oroszország és Ukrajna is jelentős gabonaexportőr. A konfliktus, és a nyugati szankciók miatt pedig kérdéses, hogy a kivitelre szánt áruk mekkora hányada tud megjelenni a világpiacon. A Takarékbank és a Magyar Bankholding agrárelemzői azzal számolnak a jelenleg meglévő bizonytalansági tényezők közepette, hogy ha aratásig nem csökken a feszültség, akkor fennmaradhatnak az idei, rekordszint közelébe emelkedett gabonaárak, és ez a hazai piacra is hatással lesz.

„Az évek óta meglévő nehézségek, az afrikai sertéspestis, a rekordközeli gabonaárak, az időjárás miatt hektikusan változó hozamok, valamint a megugró energiaárak mellett a napokban kirobbant háborús konfliktus még bizonytalanabbá teszi a kilátásokat a globális élelmiszer-gazdaságban. Ugyanakkor a kereslet továbbra is szinten marad, az esetleges további áremelkedések ellenére sem számítunk arra, hogy a vásárlók jelentős mértékben visszafognák élelmiszer-fogyasztásukat, a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy az agrárium termékei iránt nem csökken a kereslet”

– mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrár és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.

A Magyar Bankholding tagbankjainál azzal számolnak, hogy a geopolitikai bizonytalanság, az emelkedő hitelkamatok, a dráguló építőanyagok, a VP-pályázatok előző évihez képest csökkenő intenzitása, az állattenyésztési felvásárlási árak nagymértékű kilengése miatt az agrár- és élelmiszeripari értékláncban némileg csökken a beruházási hitelek iránti igény, ugyanakkor a forgóeszköz-hiteleknél további bővülés várható. Ugyanígy növekedéssel számolnak a betétállománynál, de a 2021-es rekordütemnél kisebb mértékben.

 

(Forrás: Magyar Bankholding)