Nagy István: vonzóvá tesszük az agrárképzéseket

Agro Napló
Folyamatosan fejlesztjük az agrár- és élelmiszeripari szakképzéseket, a tartalmi megújítás mellett az iskolák tárgyi feltételeinek javításával is – mondta az Agro Naplónak Nagy István agrárminiszter. Emellett ösztöndíjakkal támogatják a hiányszakmákra jelentkező tanulókat.

A közelgő középiskolai jelentkezési időszak kapcsán érdemes tájékozódniuk az általános iskolás diákoknak és szüleiknek is az agrár- és élelmiszeripari szakmák lehetőségeiről is. Ezek a hivatások ma már korántsem annyira nehezek vagy kevésbé megbecsültek, mint akár csak pár éve is voltak, sőt, a jövőben egyre inkább felértékelődnek – mondta az Agro Naplónak Nagy István agrárminiszter. Az előző évhez képest már emelkedett az agrárszakképzésbe beiskolázottak száma, így az idén 8114-új diák kezdte meg tanulmányait az Agrárminisztérium által fenntartott 47 intézményben. Az Oktatási Hivatal statisztikája szerint jelenleg 19221 diák tanul az agrárszakképzésben.

Közülük 4 ezren különféle élelmiszeripari ágazathoz köthető képzésekben, további közel 3500-an a mezőgazdasági, mintegy 3 ezren agrár gépészeti szakmákban. A többi tanuló kertészet és parképítési, erdészeti és vadgazdálkodási, földmérési, valamint környezetvédelmi képzéseket végez.

A tárcavezető lapunknak nemcsak a mezőgazdasági generációváltás sürgető voltáról, illetve az ágazatban tapasztalható technológiaváltások munkát könnyítő hatásairól beszélt, de arra is felhívta a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét, hogy országszerte számos, a tárca fenntartásában lévő szakiskolában, szakközépiskolában és szakgimnáziumban a hiányszakmákat választó tanulók havi ösztöndíjra is jogosultak.

A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj programban az előbbinél tanulmányi eredménytől függően 10-35 ezer forint közötti, míg a szakgimnáziumi tanulók havi 20-50 ezer forint közötti ösztöndíjat nyerhetnek el. További előny, hogy már a kezdő félévben is havi 10 ezer forint jár a hiányszakmákat választóknak. Ugyan évente változik a hiányszakmák listája, azonban ez nem befolyásolja azt, hogy a megkezdett tanulmányokra már jár az ösztöndíj a képzés végéig. A hiányszakmák megyénként változnak, az adott térség munkaerő igényétől és az ottani képzőhelyek profiljától függően.

A 2018/2019-es tanévben összesen 17 agrár-szakképesítés került be a hiányszakmák közé. A legtöbb, 17 megyében a mezőgazdasági gépész, 9 megyében a gazda, 9 megyében a pék, 8 megyében a kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó, 5 megyében pedig a húsipari termékgyártó szakma képviselői számíthatnak ilyen ösztöndíjra. Emellett ugyancsak a támogatott hiányszakmák között tartják számon a családi gazdálkodót, az állattenyésztő, az erdészeti szakmunkást, a virágkötőt és kereskedőt, a kertészt, a dísznövénykertészt, a cukrászt, a szőlész-borászt, a lovászt, az édesipari termékgyártót, a mezőgazdasági gépésztechnikust, és több vízgazdálkodással összefüggő szakmát is.

Az agrár- és élelmiszergazdaság munkaerő-hiánya évtizedes probléma. Az agrártárca az utóbbi években azonban több olyan intézkedést is végigvitt, vagy megkezdett, ami az utánpótlás nevelést segíti. Egyrészt 2013 óta úgy alakítottuk át a fenntartásunkban lévő 47 intézmény képzési szerkezetét, hogy országosan tiszta agrár-képzési profillal működve, az őket körülvevő térség munkaerő-piaci igényeire rugalmasan tudjanak reagálni - hangsúlyozta Nagy István. Az agráriumban rejlő lehetőségek népszerűsítése mellett a képzések szakmai színvonalának fejlesztését célozzák a 18 megyében és a fővárosban megkötött partnerségi megállapodások mellett a duális képzések számának növelése is. Ugyan a minisztériumhoz tartozó szakképző iskolák több mint 5515 hektárnyi tangazdasággal rendelkeznek, amelyekben a tanulók bevonásával termelnek, azonban fontos a minél szélesebb körű, így például a vállalkozásoknál elsajátítható gyakorlati tapasztalatszerzés is. Szintén ezt, illetve a szakma népszerűsítését, valamint a szakemberhiány orvoslását célozza a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) való együttműködés is. A MEGFOSZ 2016-ban indította el a „Legyél te is mezőgépész!” programot, amelynek már látszanak az eredményei. (A MEGFOSZ és az Agro Napló közös szervezésében 2017. december 12-én ismét elindult a MezőgépÉSZek nevű vetélkedősorozat, melynek egyik fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium volt)

Az Országos Képzési Jegyzék 2016-os módosításakor például három részre bontottuk az élelmiszeripari szakmunkás képzést - tejipari, tartósítóipari szakmunkás és erjedés- és üdítőital-ipari szakmunkás szakképesítésekre -, és a tejipari szakmunkás képzés elindításával rövidesen orvosolni lehet a tejipari cégeknél jelentkező munkaerőhiányt - mondta Nagy István.  A Pékszövetség összesítése szerint országszerte mintegy 3 ezer pék hiányzik, amit egyebek között a pék-cukrász képzések újbóli meghirdetésével remél megoldani a tárca.

Emellett az általunk fenntartott szakképző intézmények képviseletében tagként, szavazati joggal veszünk részt a Szakképzési Innovációs Tanács munkájában, illetve annak munkacsoportjaiban dolgozunk az OKJ megújítását, egyszerűsítését célzó javaslatok megfogalmazásán - tette hozzá a miniszter. A képzések tartalmának megújítása mellett az Agrárminisztérium az elmúlt években az intézmények egyéb fejlesztési igényeire is igyekezett megoldást találni. A különféle pályázati lehetőségek kihasználása és az ebben érdekelt gazdasági szereplők megszólítása, bevonása mellett a tárca saját forrásaiból is igyekszünk biztosítani a felmerült igények fedezetét - mondta a tárcavezető. Utóbbiról szólva elmondta, hogy 2017-ben 18 esetben 12 intézmény kért összesen 144,788 millió forintnyi év közbeni vis maior póttámogatást, majd az év végén a megmaradt vis maior keret terhére további 12 kérelmet támogatott a tárca közel 80 millió forinttal. Az idei évben eddig 418 millió forint póttámogatást ítéltek meg a szakképző intézmények részére. 

A miniszter megemlítette azt is, hogy az elmúlt években a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program felhívásain 45, a tárca által fenntartott iskola vett/vesz részt. Az Irányító Hatóság döntése alapján 6,8 milliárd forint pályázati támogatást nyertek el, döntően energetikai korszerűsítési felhívásokon. Eredményesen vettek részt a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése című GINOP és VEKOP felhívásokon is, amelyek a szakképzésben tanulók végzettség nélküli iskolaelhagyásának csökkentését és az alapkészségek fejlesztésének támogatását célozzák. Intézményeink 60 feladat ellátási helye hat konzorciumba tömörülve összesen 1,912 milliárd forintot nyert el a lemorzsolódás megelőzését segítő programokra - mondta Nagy István. Szintén a képzések fejlesztését célozzák az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban meghirdetett felhívások, melyeken 19 iskolájuk 6 különböző pályázaton nyert el összesen 1,3 milliárd forint támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!