Nagyon kellenek az ukrán mezőgazdasági munkások Csehországban

Agro Napló
Csehország egyszerűsített eljárásban 1500 ukrán mezőgazdasági vendégmunkást fogad be – döntött hétfőn a cseh kormány – közölte az MTI prágai tudósítója.

Az agrártárca közleménye szerint a projekt megvalósítása januárban kezdődik, az ukránok fél évtől másfél évig dolgozhatnának Csehországban. A cseh agrárkamara korábbi közlése szerint Csehországban a nyári szezonban mintegy 15 ezer munkás hiányzik a mezőgazdasági területen. Az egyszerűsített eljárás lényegében azt jelenti, hogy a csehországi agrármunka iránt érdeklődő ukrán állampolgárok kérelmét a hosszadalmas hivatalos regisztráció mellőzésével intézik el a hivatalok.

A mezőgazdasági tárca azt állítja, hogy a projekt megvalósítása nem fog kedvezőtlenül hatni a cseh munkaerőpiacra. Olyan állásokról lenne szó, amelyek standard módon megjelennek a szabad munkahelyek jegyzékében. Az ukrán mezőgazdasági vendégmunkások csehországi alkalmazását a cseh agrárkamara, az élelmiszeripari kamara és az agrárszövetség fogja garantálni és ellenőrizni.

A cseh kormány már februárban úgy döntött, hogy az idén ötezerre emeli az ukrán vendégmunkások kvótáját. A csehországi vállalatok már hosszabb ideje bírálják a kormányt, hogy az ukrán munkaerő behozatala a nehézkes és korrupt bürokrácia következtében nagyon lassú. A sajtóban közölt értesülések szerint az ukrán állampolgárok érdeklődése a csehországi munka iránt igen magas. az érdeklődőknek azonban átlagban legalább 1300 eurót kell kifizetniük a különféle közvetítőknek azért, hogy kérvényüket elhelyezzék a hivatalos regisztrációs rendszerben.

Csehországban jelenleg több mint százezer ukrajnai vendégmunkás dolgozik, közöttük sok kárpátaljai magyar is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!