Nagyot javult a vágóhidak teljesítménye az idén

Agro Napló
Jelentős növekedést mért az Agrárgazdasági Kutató Intézet az élőállat vágásoknál: a vágóhidak minden állatfajból többet dolgoztak fel az első fél évben, mint egy évvel korábban. A víziszárnyas ágazat a madárinfluenza előtti teljesítményén is túlnőtt.

Baromfiból összesen 109,2 millió darabot vágtak 2018 első fél évében, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - idézte az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentését a Magyar Idők. A feldolgozott szárnyasok mintegy 77 százaléka csirke volt, amiből összesen 84 milliót vágtak. Ez két százalékos bővülés 2017 azonos időszakához képest.

A legnagyobb növekedés a víziszárnyasoknál mutatkozott az első fél évben, vágókacsából például 18,3 millió került vágóhídra, ami 133 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kacsából levágott mennyiség nemcsak 2017 első fél évének értékeit, hanem a 2016-os év azonos havi értékeit is felülmúlta.

Libából is jóval többet dolgoztak fel az üzemek. A levágott 2 millió egyed mintegy 20 százalékos növekedésnek felel meg. Az AKI szakemberei szerint a kiugróan nagy emelkedés elsősorban annak tudható be, hogy az előző évben a madárinfluenza hatása miatt nagyon kevés víziszárnyas került vágóhídra. A pulykavágásra szakosodott vágóhidak sem tétlenkedtek az elmúlt hónapokban, pulykából ugyanis összesen 3,5 millió egyedet vágtak le, ami 2,7 százalékos emelkedésnek felel meg.

Kedvező időszakot tudhatnak maguk mögött a juhtartók és a juhvágással foglalkozó vágóhidak is. Az AKI adatai szerint ugyanis az év első felében csaknem 51 százalékkal több állatot dolgoztak fel hazánkban, mint egy évvel korábban. A magyarországi vágóhidakon levágott juhok száma közel 24 ezer darab volt 2018 első fél évében. Anyajuhból több mint 2500 került vágóhídra.

Azzal együtt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint nőtt a sertéslétszám az országban, a vágások száma is emelkedett. A június eleji adatok alapján 2,86 millió sertést tartottak a hazai gazdaságokban, ami 53 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A feldolgozás ennél kisebb arányban ugyan, de szintén tovább bővült.

A mintegy 2,536 millió levágott sertés 19 ezerrel több a 2017 első fél évi értéknél. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első fél évi 42 700-ról 44 700 darabra nőtt. A pozitív tendencia a szarvasmarha-ágazatban is megfigyelhető volt, a statisztika szerint 56 ezer állatot vágtak le az első fél évben, 61 százalékuk tehén, 25 százalékuk pedig bika volt. A tehenek vágása 5 százalékkal, a bikák vágása 30, míg az üszők vágása 22 százalékkal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Master Good megvásárolta a Ságát

A Master Good megvásárolta a Ságát

A magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú Sága Foods Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése januá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!