NAK: Mindenkinek érdeke a sertéságazat egyensúlyának fenntartása

Agro Napló
Az afrikai sertéspestis távol-keleti elterjedése miatt jelentősen átrendeződött a világ sertéspiaca, ami hazánkban is gondokat okoz, ezért mindenkinek érdeke a magyar sertéságazat egyensúlyának fenntartása – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb összegzése.

A tájékoztatás szerint a köztestület ezért a felmerülő problémák megoldására a hazai kiskereskedelmi áruházláncok, a vágóhidak, a sertéshús-feldolgozók és a tenyésztők részvételével soron kívüli megbeszélést kezdeményezett.

Az elmúlt hónapokban az élősertés árak jelentős mértékben emelkedtek az irányadó külföldi piacokon és így Magyarországon is; ugyanakkor a húsipari termékek árai nem követték az alapanyag önköltségének növekedését. Mindez sok hazai vágóhidat és húskészítmény-üzemet hozott nehéz helyzetbe.

Mint a július 10-i, Dunaharasztiban tartott széles körű megbeszélésen elhangzott, a távol-keleti országokban a házisertés-állományokba is betört az afrikai sertéspestis. Emiatt az utóbbi hónapokban Kínában és a vele szomszédos országokban is erősen megnőtt a kereslet az európai sertéshús iránt.

Kínában óvatos becslések szerint is a sertéshús-előállítás 30-40 százaléka tűnik el, ami a világ sertés-előállításának 15-20 százalékát jelenti. A kínai kereskedők Európából – elsősorban Németországból és Spanyolországból –, valamint az Egyesült Államokból érkező szállítmányokkal igyekeznek kielégíteni a náluk megnövekedett keresletet.

Mindez az európai felvásárlási árak komoly emelkedését hozta. A hazai vágóhidak és húskészítmény-üzemek jelzései szerint azonban a magyarországi kiskereskedelmi láncoknál a felvásárlási árak nem követték ezt a trendet, azaz még mindig alacsony áron vásárolják meg a húst a vágóhidaktól. A piacon jól látható, hogy a hús felvásárlási és így fogyasztói ára nem emelkedett olyan mértékben, ami a növekvő bekerülési költségeket – élősertés, munkaerő, energia stb. – fedezné – szögezi le a NAK tájékoztatás.

Amennyiben a tendencia nem változik, sok vágóhíd és a velük kapcsolatban álló termelői kör nehéz helyzetbe kerül – hangzott el a megbeszélésen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktívan részt kíván venni a feszültség csökkentésében, az ágazati szereplők közötti közvetítéssel.

Azaz a termelői- és a feldolgozói kör, valamint a kiskereskedelem közötti kommunikáció erősítésével, kiszélesítésével kívánja a helyzetet mindenki számára érthetővé tenni. Ezzel elősegítve az ágazaton belüli egyensúly visszaállását és a fogyasztók biztonságos és ellenőrzött hazai sertéshússal és hústermékekkel történő ellátásának megtartását. Ezt célozta a mostani megbeszélés is – közli a tájékoztató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Tovább tarol a sertéspestis Kínában, és ezzel egyidőben elindult a sertéshús árának gyors emelkedése is. A kocatelepeken pedig már várólistát készíten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!