NAK podcast-beszélgetés a zöldség-gyümölcsfogyasztásról és az egészségről

Agro Napló
A közelmúltban podcast-beszélgetést folytatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Marton Adrienn gasztroműsor-vezető, étel-stylist a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról, valamint arról, hogy miként lehet megszerettetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozást – tudatta a köztestület lapunkkal.

A beszélgetés során többek között elhangzott, hogy Marton Adrienn saját anyai tapasztalatait is megosztja az Európai Friss Kalandok program keretében – annak egyik nagyköveteként – a szülőkkel. Tanácsot ad, miként szerettethetik meg a gyerekekkel a zöldségeket és gyümölcsöket, az egészséges táplálkozást. A NAK pedig a most záruló 3 éves Európai Friss Kalandok program után újra támogatást nyert – a francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezettel együttműködésben – egy 3 éves programra – közölte a köztestület elnöke.  

A gasztroműsor-vezető elárulta azt is, hogy milyen trükköt javasol: a gyerekekhez elsőként a szemükön, a látvánnyal, az étel kinézetén keresztül vezet az út, továbbá a velük közös ételkészítésnek is nagy szerepe lehet a különféle ételek, zöldségek és gyümölcsök megszerettetésében. A gyümölcsöket szívesebben fogyasztja minden gyerek, nagyobb trükköket – esetleg a rábeszélést – a zöldségek esetében szükséges bevetni – javasolta az ismert médiaszemélyiség.

A beszélgetés során kiemelték még azt: érdemes a szeretett hamburgerbe zöldségpogácsát csempészni, a gyümölcsöket felszelve tálalni, vagy zöldségchipset kitenni a tévézéshez. A pizzára „oda lehet csempészni” a zöldségfeltétet, a spenót és a fetasajt pedig jobban fogy a gyerekek körében, ha kakaós csiga kinézetűt készítünk belőle. A reggeli turmixba, smoothie-ba pedig belekerülhet titkon az uborka, cukkini, fodros kel.

A podcastból az is kiderült, hogy Adrienn hogyan lett étel-stylist, miért kellett pingponglabdát paníroznia és dinnyét rúzsoznia az ételfotózásokon. Mesél a TV2-n négy éve futó Adri's Kitchen műsorról, ahol a NAK programja nyomán bevezette a termelők meglátogatását is.

A műsorvezető karácsonyi tippeket is adott, hogy milyen egészséges ételek kerüljenek az asztalra, és hogyan nézzenek ki azok, hogy a gyerekek is megszeressék őket. Mivel az ünnepekkor sok a desszert, érdemes azokba is érdemes belecsempészni a zöldségeket: hasékat, zöldséges sós csigákat, mini zöldséges hamburgereket készíteni. De a legfontosabb javaslata az volt Marton Adriennek – főként a szülőknek –, amit ő is csupán három éve gyakorol: stressz-mentesen, görcsölés nélkül kell készülni a karácsonyra.

A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!