2024. március 29. péntek Auguszta

Nem tudják tovább tartani az árakat a tojástermelők

Agro Napló
A tojás még az áremelés után is az egyik legolcsóbb alapvető élelmiszer lesz, melynek ára eddig is csekélyebb mértékben nőtt más alapélelmiszerekhez képest.

A termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek, jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az Európát sújtó aszály, mely Magyarország nagy részét is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét. A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat. A tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest. ​

Küzdenek az aszállyal és az energiaárakkal, de a tojásellátás biztosított

2022 első hat hónapját tekintve ez volt 1901 óta a legszárazabb első félév hazánkban.1 Jelenleg az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszályt jelentettek. Míg 2020-ban mindössze 3 százalék, 2021-ben már 70 százalék volt az aszállyal érintett területek aránya2, ez az arány 2022-ben előreláthatólag még nagyobb lesz. A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell. A gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár, és egyben a túlélési működésre kapcsolja a gazdaságokat. A súlyos termelési költségek miatt felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve, hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni.

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány. “A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor.” - hangsúlyozta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. “Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz.” 

A tojásárak emelkedése még mindig csekély

Ha visszatekintünk az elmúlt öt év termelői tojásárára, minimális volt a növekedés a termelők súlyosbodó terhei ellenére is. Míg 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022. júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár.

Az elmúlt 5 évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej. A vizsgált időszakban a 10 darabos tojás fogyasztói átlagára 17,4 százalékkal, míg a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal, a tej 51,9 százalékkal emelkedett.

Egyes alapélelmiszerek és a tojás fogyasztói átlagárának változása 2018 és 2022 között, Forrás: KSH3 

Az elmúlt évek egy főre jutó éves tojásfogyasztását (2020-ban az egy főre jutó tojásfogyasztás 240 db/fő volt) figyelembe véve, még a mostani költségnövekedés mellett is olcsóbb egy családnak, ha tojás kerül az asztalra, mint más, drasztikusan dráguló alapélelmiszer.

A tojás továbbra is a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás

A tojás a szeptemberi termelői áremelés után is az egyik legolcsóbb fehérjeforrás marad. Az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

1 Forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/
2 Forrás: KSH, https://www.ksh.hu/ffi/3-9.html
3 Forrás: KSH, 1.2.1.6 Egyes termékek és szolgáltatások fogysztói átlagára, https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0044.html
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!