MENÜ

Nyerteseket hirdettek a Nemzeti Agrártehetségek versenyében

Agro Napló 2020.01.10.

Nyerteseket hirdettek a Nemzeti Agrártehetségek versenyében idén január elején Gödöllőn – közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) az Agro Naplóval az eseményt követően.

 

A múlt év őszén Nemzeti Agrártehetség Program néven hirdetett pályázatot az agrárterületeken tevékenykedő doktoranduszok és fiatal kutatók számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A fejenként 1,5 millió forint elnyerhető díjat három doktorandusz hallgató és három fiatal kutató kapta az idén.

A tájékoztatás beszámol arról, hogy az eredményhirdető rendezvény megnyitóján  Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója kiemelte: az ezredforduló óta nagyobb változások történtek az agrárium területén, mint az azt megelőző 100 évben összesen. Ennek pedig egyenes következménye, hogy radikálisan felértékelődött és felértékelődik a technológia, a kutatás és az innováció a következő időszakban.

Ezért a mostani pályázatok elbírálásakor külön szempont volt, hogy a kutatási témák, eredmények ne az asztalfiókoknak készüljenek. Vagyis: olyan munkák legyenek, amelyek idővel gyakorlati hasznot hoznak a hazai agráriumnak, ezzel pedig az egész magyar nemzetgazdaságnak. Ezért kiemelten fontos feladat a fiatal, tehetséges magyar agrárkutatók munkásságának felkarolása – hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette:  sokan közülük már egy egészen újfajta, XXI. századi kutatói szemléletet képviselnek és ez a frissesség hosszú távon nélkülözhetetlen erőtartalék Magyarország versenyképes agráriumának megteremtéséhez – mondta Gyuricza Csaba.

Ígéretes kezdésnek nevezte a 64 beérkezett pályázati anyagot köszöntő beszédében dr. Sótonyi Péter, a Professzorok Battyhányi Körének elnöke, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. A társadalmi és történelmi kihívásokra az agrártudományoknak is reagálnia kell, sikeres válaszokat pedig a felvetődő kérdésekre kizárólag az innovációkkal, a fejlesztésekkel lehet megtalálni. Amíg ember lesz a Földön, versenyképes agrártechnológiákra, biztonságos élelmiszerre és ezen a területen jól képzett szakemberekre mindig szükség lesz. Az ezek megteremtésébe fektetett munka pedig mindig sikerre lesz ítélve, sosem lesz hasztalan – hangsúlyozta Sótonyi Péter.

A pályázaton olyan doktoranduszok indulhattak, akik agrár-felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, aktívan szerepet vállalnak a hallgatói, oktatói, kutatói életben és sikeres abszolutóriumot tettek. Pályázhattak továbbá olyan fiatal kutatók is, akik jogviszonyban állnak valamelyik, az Agrárminisztériumhoz (AM) tartozó kutatóintézettel, agrár-felsőoktatási intézménnyel, vagy annak valamely kutatóintézetével és kiemelkedő szakmai, kutatói, oktatói és publikációs tevékenységet tudnak felmutatni – tartalmazza a tájékoztatás.

 

A fiatal kutató kategória győztesei:

Karacs-Végh Anita - A hazai dinnyetermesztést és szaporítóanyag előállítást jelentősen veszélyeztető kórokozó, az Acidovorax citrulli

Kovács Levente - Tejelő szarvasmarha nehézellések előrejelzése, a hőstressz viselkedésélettani és állatjólléti tanulmányozása újszülött és választás előtti borjakban

Langó Bernadett - A tritikálé humán célú felhasználásának kutatása

 

A doktorandusz kategória győztesei:

Izsó Tekla - Tejtermék-analógok minőségének fogyasztói percepciója a termékek táplálkozástudományi és élelmiszertudományi értékelésének összehasonlításában

Kovács Imre - Mezőgazdasági vadkárbecslési módszerek értékelése és fejlesztése

Sárkány Dorottya - Kukorica szilázs aflatoxin szennyeződésének feltárása és modellezése