ONFARM GYÜMÖLCSSZEMLE – fókuszban az alma érési időszaka (Tuzsér-Csenger, 2022. szeptember 12.)

Agro Napló
Két helyszínen tartottuk soron következő gyümölcsszemléinket, mindkét esetben intenzív alma ültetvényben. Házigazdáink a Csengerkert Kft. és Lakatos Bertalan, a tuzséri TÉSZ elnöke voltak.

A szokásos szakmai tájékoztatót ezúttal a talajélet fontosságával kezdtük, hiszen a fás kultúrák tápanyagellátása és a talaj „felkészítése”, majd ápolása - a szántófölddel ellentétben - még több odafigyelést és megfontolt tervezést igényel. A sorközök füvesítése segíti az időjárástól független bejárást az ültetvénybe, viszont az évi 30 munkamenet tömörítő hatása káros a kert talajára. Hosszabb párbeszéd alakult ki a gyökérzónában élő mikroorganizmusok, különösen az endofita életmódú mikorrhiza gombák szerepéről és alkalmazásuk lehetőségéről.

Az alma érésével kapcsolatban megtudták a jelenlévők, hogy a gyümölcsfejlődés harmadik szakaszában vagyunk, amikor a fajtára jellemző színezettség kialakul, és megjelennek az íz- és zamatanyagok. Fontos időszak ez a gyümölcsfa életében, hiszen az idei termés mellett már a következő évi virágok kezdeményei is a dárdákon fejlődnek. Július közepén-végén megkezdődött a fák felkészülése a télre, illetve a következő vegetációs időszakra.

Az ebben az időszakban elraktározott anyagok közül kiemeltük a nem-szerkezeti cukrok szerepét:

  • a nyugalmi időszakban (téli, levél nélküli hónapok) biztosítják a növényi szervezet energia ellátását
  • a tavaszi vegetáció indulásakor lehetővé teszik a megfelelő gyökérnyomás kialakítását, ezzel a téli kavitáció (a vízszállító rostacsövek „lelevegősödése”, elzáródása) feloldását és a nedvkeringés megindulását
  • a rügyek és a fiatal levelek fejlődéséhez biztosítják a szükséges alapanyagot (egészen addig, amíg a levelek fotoszintézise nem megfelelő)
  • a vegetációs időszak kedvezőtlen időszakaiban (pl. fagy, aszály) tartalék-készletként szolgának a túléléshez és a stressz-kezeléséhez
  • biztosítják a gyümölcsök kötődés utáni cukorellátását (gyümölcsfejlődés 1. fázisa)
  • Fontos felhívni minden almatermesztő figyelmét arra, hogy a júliustól lombszíneződésig terjedő időszakban az érő gyümölcsök kinevelése és a tartalékok képzése egymással párhuzamosan zajló folyamatok, és a fát rendkívüli módon igénybe veszik. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a mindkét feladatot kiszolgáló lombozat, és a raktározó helyek (dárdák, gallyak, ágak, törzs) egészségi állapota és működő képessége rendben legyen. Az alma három hónap alatt készül fel a télre és a következő szezonra. Növény-egészségügyi kezelésekkel támogassuk, segítsük ezt az időszakot!

    A nem-szerkezeti cukor tartalom (mg/g sz.a.) szezonális változása 3 gyümölcsfajnál (a szürke zóna a nyugalmi időszakot jelöli) – Davidson és mtsai, 2021
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A héten érkezik a magyar görögdinnye

    A héten érkezik a magyar görögdinnye

    A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – közli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!