Országos főállatorvosok találkozója a V4-ek együttműködésének keretében

Agro Napló
A visegrádi négyek (V4) együttműködésének keretében országos főállatorvosi találkozóra került sor november közepén Budapesten Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia részvételével; a jelenlévők tájékoztatást adtak országaik állategészségügyi státuszáról, valamint az afrikai sertéspestisről (ASP) és a madárinfluenzáról.
Fotó: Fekete István

A megbeszélésen dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elnöklésével a szakemberek megvitatták a betegségek elleni védekezési lehetőségeket, kiemelve az együttműködés fontosságát.

A delegációk eszmecserét folytattak a mintegy fél éve alkalmazandó uniós állategészségügyi keretszabályozás tapasztalatairól is. Megállapodás született arról, hogy a találkozót további szakértői egyeztetések követik az uniós szabályok egységes alkalmazásának elősegítése érdekében.

Fotó: Fekete István

Emellett a tanácskozás fontos témája volt a ketreces állattartás tervezett betiltása, hiszen a jövőbeni uniós jogszabály komoly kockázatot hordoz, különösen a tojótyúk szektor számára, illetve az élelmiszer-ellátási lánc biztonsága szempontjából is. Dr. Bognár Lajos hangsúlyozta: emiatt Magyarország bármilyen jogszabály módosítást csak abban az esetben tud támogatni, ha az mind tudományosan, mind társadalmi és gazdasági szempontból kellően alátámasztott, az állatjóléti szempontok megfelelő figyelembevétele mellett.

A találkozón a főállatorvosok megtárgyalták még az új közös agrárpolitika (KAP) keretén belüli lehetőségeket az állatbetegségek elleni védekezés fejlesztésére érdekében – tájékoztatta lapunkat az agrártárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!