Összefogtak a multik a bioLNG teherautók elterjesztéséért

Agro Napló
Csatlakozott a biogázzal dúsított földgázüzemű járművek elterjesztésére létesült BioLNG EuroNet konzorciumhoz a Scania haszongépjármű gyártó vállalat – tájékoztatta a Scania Hungária Kft. az MTI-t.

A BioLNG EuroNet konzorcium célja az LNG (cseppfolyósított földgáz) üzemanyag alkalmazásának a népszerűsítése a közúti forgalomban a technológia hosszú távú sikerét és tömeges elterjedését biztosító infrastruktúra kiépítésével.

A konzorcium tagjai, köztük a Shell, a Disa, a Scania, az Osomo és az Iveco célja LNG-üzemű tehergépkocsik forgalomba állítása és LNG-töltőállomások felállítása körülbelül négyszáz kilométerenként a főbb közlekedési folyosók mentén Spanyolországtól Kelet-Lengyelországig.

A járművek szén-dioxid-kibocsátása cseppfolyósított földgáz üzemanyaggal húsz százalékkal csökkenthető, biogáz-bekeverésével pedig még ennél is nagyobb mértékben. A biogáz önmagában kilencven százalékkal is csökkentheti a nettó szén-dioxid kibocsátást.

A konzorcium tagja, a Shell Hollandiában épít a nagyáruházakból és éttermekből begyűjtött kommunális hulladékot hasznosító üzemet bio-LNG előállítására.

A konzorcium finanszírozási és üzemeltetési szolgáltatásokkal támogatja majd fuvarozó ügyfeleit a dízel teherautóknál nagyobb indulóköltséggel rendelkező LNG-üzemű járművek beszerzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőgépész-technikusok versengtek Vépen

Mezőgépész-technikusok versengtek Vépen

Technikai tudás, folyamatos technológiai fejlődés, és generációváltás nélkül nincs jövő a mezőgazdaságban – köszöntötte az Agrárminisztérium miniszter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!