MENÜ

Őszi kalászos fajtabemutató a Karcagi Kutatóintézetben

Agro Napló 2023.06.21.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Karcagi Kutatóintézete 2023. június 15-én rendezte meg hagyományos őszi kalászos fajtabemutatóját.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A rendezvény ezúttal két másik programmal is kiegészült a „75 éves a Karcagi Kutatóintézet” jubileumi év részeként. A karcagi Déryné Kulturális, Turisztikai, Sportközpont és Könyvtárral közösen meghirdetett „Élményeim a Karcagi Kutatóintézetben” című rajzpályázat díjkiosztóján 22 óvodás és kisiskolás, a „75 éves a Karcagi Kutatóintézet” tanulmányi verseny díjkiosztóján 12 felsőtagozatos és 7 középiskolás, a „Prof. Nyíri László munkássága” tanulmányíró verseny díjkiosztóján pedig 3 középiskolás vehette át az elismerő okleveleket és a MATE által felajánlott díjakat a karcagi városháza dísztermében – értesült a MATE közleményéből az Agro Napló.

 

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

Ezután a Nagykunság mezőgazdaságát sújtó egyik legjelentősebb problémájával, az aszállyal foglalkozó konferencia részvevőit dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő és dr. Mezőszentgyörgyi Dávid stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes köszöntötte. A rendezvényen részt vett F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Szepesi Tibor Karcag város polgármestere is. A konferencián a következő előadások hangzottak el:

  • Dr. Lakatos László (tanszékvezető egyetemi docens, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem): A klímaváltozás várható tendenciái, agrometeorológiai következményei Karcag térségében, 2031–2100 között
  • Petőházi Tamás (elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége): Az aszály hatása a nemzetközi gabonapiacokra
  • Farkas Zsolt (szaktanácsadó, Impavidus Trade Zrt.): A talaj vízmegtartó és a növény aszálytűrő képességének növelése biostimulátorokkal
  • Nagy Dániel (búzanemesítő, GKI Szeged): Búzanemesítés egy változó világban: Szelekció szárazságtűrésre

 

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A konferenciát követően a Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztály kutatói a kutatóintézeti kalászos tenyészkertjében tíz őszi búza-, öt őszi árpa- és négy tritikáléfajtát mutattak be, valamint röviden ismertették a tavalyi évben indított ökonemesítési programjukat. A gazdálkodók a karcagi fajtákra és a növénynemesítés, növényvédelem aktuális kérdéseire egy kötetlen beszélgetés keretében kaptak választ.

 

 

(Forrás: MATE)