Ragadozó gyérítéssel fékeznék meg az ASP terjedését a románok

Agro Napló
Jelentős ökológiai kockázattal jár a WWF Románia szerint az a nemrégiben jóváhagyott, az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezését célzó terv, amely keretében kiirtanák az ország rókaállományának 72, a sakálénak pedig a 67 százalékát.

A WWF Románia szerint a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium nemrégiben jóváhagyott, az afrikai sertéspestis elleni intézkedései nagyban veszélyeztetik több Romániában fellelhető állatpopuláció fennmaradását, és komoly károkat okozhatnak az ökoszisztémának - közölte a Transindex.ro.

A minisztérium rendelete a vaddisznók vadászati kvótáinak kiegészítése mellett elrendeli több Romániában védett faj, többek között a rókák, sakálok kilövését is, mivel a minisztérium állítása szerint ezek az állatok is elősegíthetik a vírus terjedését.

A WWF pontos adatokat közölt arról, hogy a minisztérium elrendelte a 2018-2019-es évre vonatkozóan 10 361 sakál (ez a Romániában fellelhető sakálpopuláció 72 százaléka), továbbá 49 966 róka kilövését is, ami a romániai rókapopuláció 67 százalékát teszi ki.

A WWF álláspontja szerint a populáció ilyen mértékű kiirtása drasztikus hatással lehet az ökoszisztémára, ráadásul a kibocsájtott rendelet nem garantál védelmet a szigorúan védett fajok számára sem, mint amilyen a farkas, a medve vagy a hiúz. A WWF szerint ezeket a rendkívül szélsőséges intézkedéseket semmiféle tudományos vizsgálat nem támasztja alá, és teljes mértékben szembemennek az Európai Uniónak a hasonló helyzetekre kidolgozott stratégiájával, ami a fertőzött területeken a vadászat teljes tilalmát, valamint a járvány kezelésének szigorú szabályozását írja elő.

Ráadásul a minisztérium radikális intézkedései nem fogják megoldani a problémát, hanem súlyosbítani fogják azt, mivel a szervezet szerint a vadászatok során keletkező zaj csak meg fogja zavarni a vaddisznókat, akik emiatt vándorolni fognak, és tovább terjesztik a vírust.

A WWF megfigyelői egyébként azt állítják, hogy a Duna-Deltában található sakálpopuláció már hozzájárult a vírus visszaszorításához, ugyanis rengeteg fertőzött vaddisznótetemet fogyasztottak el. A szakértők szerint, ezért a térségben a ragadozókra történő vadászatok elrendelése csak tovább fogja súlyosbítani a helyzetet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!