MENÜ

Rendet tennének a meggyágazatban

2017.05.16.

Meggyágazati egyeztetést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek középpontjában a meggytermelők, a -felvásárlók és a -feldolgozók közötti kapcsolatot törvényi szabályozása volt. Ebben szerepe lenne a kamarának is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és a FruitVeb Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös meggy szezonnyitó ágazati megbeszélését tartott 2017. május 9-én. A megbeszélésen szó volt a termékpálya-szabályozás lehetőségeiről, a termőkörzetek szezonkezdési tapasztalatairól és az idei terméskilátásokról, valamint a feldolgozói igényekről és lehetőségekről.

A napirendek közül is a termékpálya-szabályozás volt fókuszban, merthogy az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van. Ennek lényege, hogy a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban szabályoznák a meggytermelők, a -felvásárlók és a -feldolgozók közötti kapcsolatot.

A mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvényt változtatná meg a javaslat. Ennek alapján a friss meggy Magyarországon történő értékesítésére irányuló szerződést a friss meggy feldolgozásáig írásba kell foglalni, legalább egyéves időtartamra, de lehetőség lesz hosszabb távú szerződésre is.

A szerződés megkötésére a feldolgozónak vagy a felvásárlónak kell írásbeli ajánlatot tennie a termelőnek, amelyet a feldolgozó vagy a felvásárló fél évig köteles lenne tartani. Ha a felek között nem jönne létre megállapodás, akkor a felek közötti közvetítésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lenne jogosult.

A létrejött megállapodásban foglalt kötelezettség betartását a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrizné. Amennyiben ez a szerv megállapítja a kötelezettség megszegését, egy hónapos határidő kitűzésével felhívja a feleket a kötelezettség teljesítésére. Szankció pedig akkor lenne alkalmazható, ha a felek a határidő elteltével sem teljesítik a kötelezettségeiket.