Rengeteg bálázót és kertészeti gépet adtak el eddig idén

Agro Napló
Mintegy negyvenmilliárd forintot költöttek az idei első negyedévben mezőgazdasági gépek és alkatrészek beszerzésére a gazdaságok – írja a Magyar Idők pénteki számában. A mezőgépek forgalma ebben az esztendőben is tovább bővül, ám a traktorok és kombájnok helyett egyre inkább a speciális feladatot ellátó gépek fogynak.

Folytatódik a bővülés a hazai mezőgazdasági gépek piacán. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a gazdálkodók az első negyedévben összesen 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, alkatrészekre pedig mintegy 9,2 mil­liárd forintot költöttek. Bár a forgalom jelentős részét még mindig az erőgépek adták, az elköltött összeg 56 százalékát traktorokra és kombájnokra fordították a termelők, a kereslet azonban egyre inkább a különböző speciális feladatot ellátó gépekre helyeződik át.

Kerekes traktorokból például 4 százalékkal, míg gabonakombájnokból 23 százalékkal kevesebb kelt el idehaza. A traktorok közül egyedül a legkisebb teljesítményű, 50–100 lóerős gépekből adtak el többet a forgalmazók.

Jelentősen nőtt a kereslet ugyanakkor a bálázók, a szálastakarmány-betakarítók, a gyümölcs- és szőlőápolás gépei, valamint a mezőgazdasági célú szállító járművek iránt.

Gyümölcs- és szőlőápoló gépekből például az év első három hónapjában kétszer annyit adtak el, a szállító járművekből 42 százalékkal nőtt az értékesítés, a bálázók iránti kereslet pedig 65 százalékkal emelkedett.

A mezőgépeladások két évig folyamatosan csökkentek az országban, az áttörést a 2017-es év hozta el, amikor újra nagy lendületet vettek az eladások; ekkor a forgalom nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában növekedésnek indult. Az AKI szakemberei szerint folytatódhat a kedvező trend a hazai piacon, amit több tényező is alátámaszt.

Az elmúlt év végén és ez év elején a legtöbb beruházási jellegű vidékfejlesztési pályázatnál eredményt hirdetett az irányító hatóság, a nyertesek sok esetben épp gépbeszerzésre pályáztak, amelyek megvalósítására vélhe­tően idén kerül sor. Így többek között az állattartó telepek korszerűsítésére és a kertészetigép-beszerzésekre kiírt pályázatok kapcsán nőhet meg a forgalom.

A támogatások mellett a kamatkörnyezet is segíti a gépbeszerzéseket. A bankok továbbra is kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételekkel állnak ügyfeleik rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!