MENÜ

Rovarból is lehet élelmiszer

2017.11.10.

Ismét a Szent István Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb élelmiszer-biztonsági szakmai találkozójának. Számos újdonságot mutattak be az előadók.

Az immár ötödik „IFS Élelmiszer-biztonsági Konferencia” témakörei és előadásai iránti érdeklődést bizonyítva megtelelt a Budai Campus közelmúltban felújított díszterme. Az október 27-i szakmai nap ismét bizonyította, hogy élelmiszereink biztonságos voltát mindenki fontosnak tartja, és az érintettek minden lehetséges eszközt fel is használnak a követelmények teljesítésére. Évről évre új technológiák, módszerek, mérő- és ellenőrző eszközök, anyagok jelennek meg. Egyre pontosabb az a szabályozás is, ami a megbízható termékek előállításának körülményeit határozza meg.

Az előadások során ismertették a beruházásokra, eszközbeszerzésekre és képzésekre fordítható pályázati forrásokat, az élelmiszerjogi aktualitásokat és az élelmiszer-hamisítás felderítésének lehetőségeit. Az előadók számos olyan témakört is érintettek, amelyek segítségével könnyebben lehet megfelelni az élelmiszeripari elvárásoknak. A konferencia kitért a jövőbeli kutatási területekre is. Bemutatták a 3D-s élelmiszernyomtatás lehetőségét, egy új, ígéretes mobilalkalmazást, továbbá a rovarok élelmiszerként történő felhasználásának technológiáját. Pintér Richárd PhD hallgató ugyanis kóstolót is készített a gyászbogár (Zophobas morio) lárváiból.

Az idei konferencia ismét igazolta, hogy rendszerben kell gondolkozni, és eredményességünket hiteles módon kell bemutatni – erre vonatkoznak az élelmiszer-biztonsági szabványok. A közismert IFS-szabvány folyamatosan fejlődik, magába olvasztva a már elérhető, lehetséges megoldásokat, a hiteles és igazolható alkalmazás megszervezését, a megfelelőség igazolását független auditok révén. Ahogy a lehetőségek és tapasztalatok bővülnek, a szabvány is fejlődik, újabb és újabb elvárásokkal bővül. Már készülőben van az IFS szabvány 7. kiadása is, melynek megjelenése jövő év elejére várható.

Friedrich László és Surányi József, a rendezvény szervezői elmondták, hogy jövőre ismét vendégül kívánják látni a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások minőségirányítási és termelési vezetőit a hagyományossá vált rendezvényen. Úgy vélik, fontos, hogy az egyetem vezetője legyen az olyan kezdeményezéseknek, amelyek segítik a hazai élelmiszeripari vállalkozások versenyképességét, az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági elvárások teljesítését.

 (forrás és kép: SZIE)

Forrás: NAK