MENÜ

Stratégiai cél a mezőgazdasági gépgyártás támogatása

2017.05.23.

Stratégiai cél a mezőgazdasági gépgyártás támogatása, mivel a fejlesztésében jelentős potenciál rejtőzik; ezért az Irinyi Terv kiemelt területein belül külön szakstratégiában foglalkozik az ágazattal – emelte ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára keddi  budapesti sajtótájékoztatóján – közölte az MTI.

Nagy István egy magyar felmérés eredményét ismertetve közölte: a "beruházási klíma" Magyarországon nagyon jó, ugyanis a megkérdezett gazdálkodók 87 százaléka tervez beruházást 2020-ig. Azaz tízből mintegy kilenc gazdaságban várható fejlesztés. Ez számottevő mértékű növekedést mutat a megelőző ötéves időszak adatához képest - emelte ki.

Fotó: Francz Ilona/FM

 

Az államtitkár hozzátette: a 160 milliárd forintos élelmiszeripari gépberuházás realizálódásával a magyar mezőgazdaság fordulóponthoz érkezik. A kész és félkész termékek gyártásának előtérbe kerülésével jelentősen növekedhet az agrárium jövedelmezősége.

Nagy István arról is szólt, hogy 300 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztési alap nyílt meg, amely többek között hűtőházak, feldolgozó üzemek megvalósulását segíti. Mindezek pedig jelentősen javítják a gazdák jövedelmezőképességét.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: ez év augusztus 11-13. között a hajdúsági városban ismét megrendezik a Hajdúsági Expót és a Traktorhúzó Európa Kupát.

Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke pedig arról is beszélt: a szervezet európai tagságot kapott, ami egyedülállónak számít Kelet-Európában. A 2011-ben létrejött Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület célkitűzése, hogy a magyarországi traktorhúzás népszerűsítése mellett a mezőgazdasági gépészetet és a traktorok világát népszerűsítése - tartalmazza a közlemény.