MENÜ

Szakértőket keresnek az EIP-AGRI új fókuszcsoportjaiba

2016.06.17.

Az Európai Bizottság innovatív gazdálkodók, erdészek, tanácsadók, kutatók és egyéb érdekelt szereplők jelentkezését várja három új EIP-AGRI fókuszcsoportba. A témák: megbízható és ellenálló tehenészeti rendszerek; agrárerdészet; kórokozók és kártevők a szőlészetben.

Megbízható és ellenálló tehenészeti rendszerek
Az általános állatjólét pozitívan hat az állatok ellenálló képességére, robusztusságára, amelyet a tenyésztési feladatoknál is szem előtt kell tartani bevételt növelő tényezőként. A csoport ez alapján vizsgálja majd a tenyésztési, takarmányozási, termékenységi, egészségügyi, állatjóléti, monitoring és a gazdálkodási rendszerek működését a jószágok életciklusán keresztül.

Agrárerdészet:
Fás szárú növények integrációjának lehetséges módjai a gazdálkodásban. Hogyan növelhető az agrárerdészet szerepe a mezőgazdasági termelékenységet és profitot növelő, fenntartható gazdálkodási rendszerekben? A cél maximalizálni az agro-ökoszisztémák ökológiai teljesítményét, figyelemmel az új piaci megoldásokra és az értékláncok diverzifikációjára. A fókuszcsoport innovatív agrárerdészeti rendszerekben keresi a megoldást, hogy kiaknázzák az erdészetben, növénytermesztésben és állattenyésztésben tevékenykedő vegyes gazdaságok terméspotenciálját.

Kórokozók és kártevők a szőlészetben:
A csoport a kórokozók viselkedésén valamint a kórokozók, a környezet és a növény hármas relációján keresztül fogja vizsgálni a megelőzés, felismerés, irányítás és ellenőrzés teljes rendszerét.

A fókuszcsoportokba az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága (DG AGRI) a jelentkezési lapon megadott adatok alapján választja majd ki azt a húsz főt, akik 2016 októberében kezdik meg egy éven át tartó közös munkájukat. A DG AGRI célja, hogy az EIP partnerségi hálózaton keresztül katalizálja az olyan jellegű innovációs tevékenységeket, amelyek javítják a termelékenységet, a fenntartható erőforrás-gazdálkodást a teljes értékláncban. A fókuszcsoportok munkanyelve az angol.

A fókuszcsoportok részletes témaleírása illetve a jelentkezés feltételei ide kattintva elérhetőek.

Forrás: FM Sajtóiroda