Szerkezetátalakítás a Szent István Egyetemen

Agro Napló
A Szent István Egyetem vezetősége – a Szenátus tavalyi döntése értelmében és a fenntartóval folytatott egyeztetéseket követően – felmérte az intézmény eredményességét és működési hatékonyságát, melynek alapján célul tűzte ki a szervezet racionális és funkcionális átalakítását. A szervezeti átalakításokról az intézmény közleményben tájékoztatta az Agro Naplót.

Az új struktúra kialakításának célja az, hogy a Szent István Egyetem megfeleljen a XXI. századi kutatóegyetemi elvárásoknak és már középtávon a világ 100 legjelentősebb agrárorientációjú felsőoktatási intézménye közé kerüljön – írják.

A Szent István Egyetem vezetősége több átfogó fejlesztési irány megvalósításáról döntött az intézmény újra pozicionálása érdekében, így ennek megfelelően sor kerül egyes telephelyek és az oktatást-kutatást végző szervezeti egységek funkcionális átszervezésére. Országos tendencia a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése (mely a születések számának visszaeséséből fakad), különösen igaz ez az agrárképzésekre. Azonban a hallgatói létszámcsökkenés ellenére az elmúlt években a Szent István Egyetem campusainak fenntartási költségei változatlanok maradtak, ami egyre nagyobb terhet ró az intézményre.

A Szent István Egyetem Szenátusa 2019. október 30-i ülésén hozott döntése értelmében az oktatást-kutatást végző szervezeti egységei intézeti struktúrába szerveződve folytatják tevékenységüket, melynek részét képezi a szarvasi telephelyű Agrár- és Gazdaságtudományi Kar átalakítása is. A Kar 2020. február 1-től – közvetlen rektori irányítás mellett – Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább, tevékenységének középpontjában a kutatás áll a szakirányú továbbképzések mellett. Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

A komoly tradíciókkal bíró agrár-felsőoktatási intézmény oktatási portfóliójában a felnőttképzési és szakirányú továbbképzési programok szerepelnek, a tanulás lehetőségének egész életpályára történő kiterjesztése érdekében.

A fentiekre tekintettel a 2020/2021-es tanévben nem indul graduális képzés (felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzés) a szarvasi campuson. A szarvasi képzési helyen tanulmányokat folytató hallgatók a tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezik be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben Szarvason, vagy választásuk szerint Gödöllőn, mivel az Egyetem itt is biztosítja az oklevél megszerzésének feltételeit.

A képzési és szolgáltatási, infrastrukturális kapacitások racionálisabb kihasználásával nemcsak a Békés megyei telephely, hanem az egész intézmény hatékonysága növelhető, a képzés és a K+F+I együttműködések tudományterületi fókusza, piaca bővíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!