Támogatást ígér a tárca a kieső uniós forrás helyett a baromfisoknak

Agro Napló
Megemeli a baromfi-állatjóléti támogatás keretét az agrártárca, és új konstrukciót dolgoz ki a szárnyas- és sertéshús-feldolgozóknak, valamint -forgalmazóknak. Az első negyedévben kieső forrást a csekély összegű, úgynevezett de minimis keretből pótolhatják.

Mivel az állatjóléti támogatási program működését az Európai Bizottság 2018. december 31-ig engedélyezte, az agrártárca már tavaly áprilisban benyújtotta a 2019–2025-ös programot. Ezt a korábbival azonos szakmai tartalommal és eljárásrenddel tette, valamint a támogatási keretösszeg olyan mértékű emelésével, amely az éves szinten jelentkező valós termelői igények kifizetését lehetővé teszi – közölte a Világgazdasággal az Agrárminisztérium (AM).

Az új program azért nem tudott elindulni január 1-jén, mert még folynak a szakmai egyeztetések az Európai Bizottság és Magyarország között. A szaktárca arra reagálva tájékoztatott, hogy lapunk megírta: az idei első negyedéves baromfi-állatjóléti támogatásokat a termelők már biztosan nem kapják meg, a hárommilliárd forintos kiesés pedig június környékén likviditási űrt okozhat.

Az állatjóléti követelmények betartása érdekében – az állattartók költségeinek kompenzálására – az elmúlt években emelte a baromfiágazatnak járó állatjóléti támogatások keretösszegét az AM.

A 2010-ben még négymilliárd forintos keret 2015-ben már 11 milliárd, 2016 és 2018 között pedig 12 milliárd forint volt évente. Az ágazati szereplőktől eddig nem kapott a tárca olyan információt, amely az egyes baromfifajtáknál a termelés kiesésére vagy annak mértékére utalna.

Mivel az új program brüsszeli elfogadása csúszik, az AM intézkedéscsomagot állított össze a baromfiágazat számára. Ha az Európai Bizottság zöld utat ad, a baromfi-állatjóléti támogatások folyósítására az idei költségvetésben több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!