Tervezik az agrárkörnyezet- és az ökológiai gazdálkodás támogatásainak meghosszabbítását

Agro Napló
Egyes agrár-környezetgazdálkodáshoz és ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatások meghosszabbítását tervezi az Agrárminisztérium (AM) – jelentette a szaktárca.

A minisztériumi szakértők emlékeztetnek:  2020 utáni európai uniós költségvetés és a közös agrárpolitika (KAP) reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni. Ez az időszak a KAP jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja majd az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését és a kifizetések folytonosságát.

Az AM a VP4-10.1.1-15 kódszámú, „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és a VP4-11.1-11.2-15 kódszámú, „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” elnevezésű, 2015-ben meghirdetett pályázati felhívások 2020. december 31-én véget érő kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbítását tervezi.

A döntés csak az Európai Parlament és Tanács átmeneti időszakra vonatkozó rendeletének hatálybalépése után válhat véglegessé. A meghosszabbításhoz szükséges előkészítő munkálatokat már megkezdte a Vidékfejlesztési Program (VP) irányító hatósága. A tervezett hosszabbítás a támogatások folyamatosságának biztosításán túl, a környezeti és fenntarthatósági célok megvalósulását is szolgálja. A módosítás elfogadását követően a két pályázati felhívás kedvezményezettjei számára a hosszabbítás lehetősége önkéntes lesz, amelyről az érintett gazdálkodók a pályázati felhívás megjelenése után nyilatkozhatnak majd.

A kötelezettségvállalási időszakok tervezett hosszabbítása az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál hozzávetőlegesen 470 ezer hektár terület és mintegy 9500 gazdálkodó, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatásnál pedig mintegy 134 ezer hektár terület és 2100 gazdálkodó további támogatására biztosít lehetőséget – közölte az AM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!