MENÜ

Tíz millió forintot kap Jánoshida a viharkárok helyreállításáért

Agro Napló 2023.09.12.

Komoly károkat szenvedett el Jánoshida június 23. éjjel, amikor orkán erejű szél csapott le a községre. Az OTP Bank 10 millió forint összeggel támogatta a község önkormányzatát.

Fotó: OTP Bank Nyrt.

 

Heves esőzéssel járó vihar és tornádószerű szél csapott le júniusban Jánoshidára, ezzel óriási károkat okozva a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei községben. Az erős széllökések és az intenzív esőzés során közel 400 lakóépület sérült meg: leginkább a tetőt bontotta meg a forgószél, de számtalan esetben történt beázás, szakadt le a födém vagy ment tönkre az álmennyezet. A vihar a kerítéseket sem kímélte, azokat vagy megrongálta, vagy kidöntötte, emellett több fa is rádőlt a villanyvezetékekre, tetőkre. A temetőben több sír beszakadt és a sportpálya elemei is megrongálódtak. A település útjai az éjszaka folyamán szinte teljesen járhatatlanná váltak, de az áram sem működött, ahogy világítás sem volt az utcákon.

A károk felszámolását szinte azonnal megkezdte az önkormányzat a tűzoltóság és a katasztrófavédelem bevonásával, a gyors beavatkozás legalább 100 család életét mentette meg vagy sérülését előzte meg. Az azonnali lépések, a hatékony védekezés, a mentés, a károk felszámolása és orvoslása jelentős önkormányzati finanszírozást, előre nem látható, nem tervezett kiadásokat igényelt az egyébként is forráshiánnyal küszködő település költségvetéséből.

A terhek csökkentése érdekében Eszes Béla, Jánoshida polgármesterének megkeresése mentén az OTP Bank 10 millió forintot adományozott a településnek a kiadások megtérítésére. Az összeget 2023. szeptember 8-án egy esemény keretében adta át Barkó József, az OTP Bank Kelet-magyarországi Régió vezetője Jánoshida polgármesterének, Eszes Bélának a Jánoshidai Polgármesteri Hivatalban – értesült az OTP Bank közleményéből az Agro Napló.

 

(Forrás: OTP)