MENÜ

Több mint 9 milliárd forint az agrártárcától a szőlő- és bortermelőknek

Agro Napló 2020.07.01.

Több mint 9 milliárd forinttal támogatja az Agrárminisztérium (AM) a magyar szőlő- és bortermelőket – jelentette be a szaktárca vezetője a 2020-as Borászok borásza verseny díjkiosztóján június végén Etyeken.

 

Az AM honlapján közzétett tájékoztatás szerint Áts Károlyt, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza. Borászok borásza idei versenyének első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója adta át a Rókusfalvy Birtokon.

A borverseny megnyitóján Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy a szőlő- és borágazat tekintetében idén a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben nem volt elég a megszokott támogatási rendszerben gondolkodni, mivel a járvány okozta gazdasági hatások alól a borágazat sem mentesült. Ezért az agrártárca a következő hónapokban uniós és nemzeti források felhasználásával több mint 9 milliárd forintnyi forrást biztosít a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta gazdasági kárainak enyhítésére.

A miniszter közölte: a járvány miatt a borfogyasztás is jelentős mértékben visszaesett. Ezért a borászok és a szakmai szervezetek együttműködése a tárcával lehetővé tette, hogy már most megkezdődhessen a támogatások igénylése.

Nagy István beszélt arról is, hogy a kárenyhítés keretében az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését is támogatja a tárca a krízislepárlási intézkedés keretében, amellyel csökkenthető a borpiacon a kínálati nyomás. Hozzátette: ennek a támogatásnak az összértéke 2,5 milliárd forint.

 

borászok borásza_1-k

 

Kitért továbbá arra, hogy a tavaly bevezetett zöldszüreti támogatás idén is igényelhető, ezzel a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági háló nyújtható azoknak a szőlőtermelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket. Ismertette: a korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás mértéke hektáronként 439 ezer és 968 ezer forint között alakul. A támogatási keret összege 5,1 milliárd forint.

Nagy István elmondta azt is, hogy döntés született a minisztériumban egy új támogatási formáról, amely kizárólag azoknak a jellemzően közepes és kisméretű borászatoknak szól, amelyek a saját maguk által megtermelt szőlőt dolgozzák fel.

 

borászok borásza_3-k

 

Hozzáfűzte: ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert az elmúlt hónapok legnagyobb bevételkiesése éppen a közepes és kisméretű borászatokat érintette, amelyek leginkább a gasztronómiai szektorban, helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.

Áts Károly tokaj-hegyaljai borász, saját bevallása szerint a szőlőben nőtt fel, és édesapjától leste el a szőlőművelés és a borkészítés fogásait. Családi pincészetüket 2012-ben alapították Mádon. A termést tarcali pincékben dolgozzák fel – olvasható a pincészet weboldalán.

 

20200626_pel_8775-ats

 

Fotók: Pelsőczy Csaba/AM