Több száz illegálisan árusított termésnövelő anyagot zárolt a NÉBIH - Videóval

Agro Napló
Több száz, összesen 61 millió forint értékű, engedély nélkül árusított termésnövelő anyagot (műtrágyát, tápoldatot, termesztő közeget) vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) egy múlt heti ellenőrzésen.

A KÜI szakemberei egy termésnövelő anyagokat és kertészeti berendezéseket forgalmazó, budapesti cég székhelyén tartottak vizsgálatot. Az ellenőrzés eredményeként 473 (mintegy 40 raklapnyi) tétel műtrágyát, tápoldatot, termesztő közeget zároltak több mint 61 millió forint értékben, mivel a forgalmazó a termékeket hatósági engedély, illetve bejelentés nélkül árusította.

A tételek egy kis része a jelölési hibák javítása és bejelentés után tovább forgalmazható, nagyobb része azonban nem árusítható Magyarországon, amíg a forgalmazó be nem szerzi a szükséges engedélyeket a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságától. Az engedélyezési eljárás elengedhetetlen, hisz annak hiányában a termékek pontos összetétele nem ismert, így a humánegészségügyi kockázat sem zárható ki.

Az eljárás folyamatban van, a forgalmazó akár több tíz millió forintos bírságra is számíthat.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!