További könnyítések a zöldítés idei évi kérelmezésében

Agro Napló
Az Európai Bizottság bemutatta a zöldítés szabályaira vonatkozó egyszerűsítési javaslatait, melyeket a tagállamok, köztük Magyarország által kezdeményezett indítványok alapján dolgozott ki. A változások a gazdálkodókat segítik és vonatkoznak az idei évi egységes kérelmekre is.

A Földművelésügyi Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintett gazdálkodók megváltoztathassák kérelmeiket még az egységes kérelem szankciómentes módosítására rendelkezésre álló időszakban, június 15-ig.

Az Európai Bizottság korábbi jogértelmezése szerint a szántóterületnek és az EFA területnek közvetlenül szomszédosnak kell lennie ahhoz, hogy a gazdálkodó el tudja számolni. Ezzel ellentétben az új bizottsági jogértelmezés egy 5 méteres, a zöldítés céljaival összeegyeztethető puffert elfogadhatónak tart a szántóterület és az elszámolható EFA elem között. Ez azt jelenti, ha a szántóterület és az EFA elem közé pl. egy maximum 5 méter széles földút ékelődik, akkor azt az EFA elemet attól a gazdálkodó még elszámolhatja egységes kérelmében. Így felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy ha ez volt az akadálya a bejelenteni kívánt EFA terület elszámolásának, úgy vizsgálják felül kérelmeiket. Az MVH 2015. június 9-ikére elkészül a fejlesztéssel, és megnyitja az ehhez szükséges felületet.

A puffersáv a következő EFA elemek esetén fordulhat elő: táblaszegély, fás, sáv, vizes árok, fasor, vízvédelmi sáv.

Szintén megengedőbb lett a Bizottság jogértelmezése a fás sávokban, táblaszegélyekben, vízvédelmi sávokban és vizes árkokban előforduló „szakadások” megítélésénél, azaz a korábban alkalmazandó 2 méter helyett 4 métert engedélyez. Ezt a „szakadást” a fás sávok példáját vizsgálva a gyakorlatban úgy kell értelmezni, hogy nagy számban léteznek olyan fás sávok, amelyekben egy-egy részen megszakad a jellemzően fás–bokros vegetáció és egy füves rész váltja föl azt. Ha ez a füves rész 2 méternél nagyobb, akkor azt a gazdálkodóknak külön jelölni kell a kérelemben, és az nem számítható bele az adott EFA elem nagyságába. Az új értelmezésben pedig csak a 4 méternél nagyobb ilyen „szakadásokat” kell jelölni, az az alattiakat beleszámíthatja a gazdálkodó az adott EFA elem nagyságába.

Itt szintén felhívjuk az ilyen típusú EFA elemekkel rendelkező gazdálkodók figyelmét, hogy június 9. és 15. között még szankciómentesen felülvizsgálhatják a kérelmeiket és amennyiben szükséges, elvégezhetik a szükséges korrekciókat, új EFA területeket is bejelenthetnek.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szeptemberi feladatok szántón

Szeptemberi feladatok szántón

A támogatásoknak történő megfelelésekhez is kapcsolódnak feladatok a szántóföldeken – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamar...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!