Tudatosság a kulcs az afrikai sertéspestis ellen

Agro Napló
Megállítani az afrikai sertéspestis terjedését Kelet-Európában sem könnyű feladat. Azonban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a svájci Safe Food Solutions tanácsadó cég által bevezetett innovatív megelőző módszerek már éreztetik pozitív hatásukat.

Kép: ©FAO [FAO mediabase: 13270]

Az afrikai sertéspestist egy vírusfertőzés, ami vérfertőzést és lázat okozva igen gyakran az állat halálához vezet. Minden igyekezet ellenére a betegség a 2007-es georgiai felbukkanása óta az egész Kaukázusban elterjedt, elérve Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és újabban az Európai Unió területét is.

Ilyen gyors terjedés egy ekkora földrajzi területen mutatja, hogy egyelőre hiányzik a tudatosság a kór megfelelő kezelésében.

„A felelősség, hogy megállítsuk az afrikai sertéspestist közös – a sertéstenyésztőktől kezdve az állatorvosokon át még minket, vásárlókat is terhel,” jegyezte meg a FAO állategészségügyi szakértője, Andriy Rozstalnyy, az Európai Unió technikai segítségnyújtási és információcsere eszközének (TAIEX) biológiai biztonság témájú szemináriumán Rigában a múlt héten. „A felelősség azt jelenti, hogy odafigyelünk a kór megelőzésére, felismerésére és az utókövetésre is.”

A probléma célzott kezeléséért az USA védelmi és fenyegetéscsökkentési ügynöksége (DTRA) a tömegpusztító fegyverek elleni stratégiai irányító-központtal (USSTRATCOM) közösen útjára indított egy egyéves programot az afrikai sertéspestis ökológiai és járványtani jellemzőinek megértésére Örményországban, Georgiában, Kazahsztánban és Ukrajnában. Ez magában foglalja a megelőzésre fókuszáló képzéseket és a megfelelő ellenőrző intézkedéseket is. A hosszú távú cél egy regionális tudáshálózat kiépítése, amely segítségével kezelhető vagy akár már meg is állítható a kór további terjedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!