Új, innovatív szolgáltatások a NAK tagjainak

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, az ágazatban egyedülálló szolgáltatást vezetett be tagjai részére, Üzleti Partnerminősítés néven – tette közzé honlapján a köztestület.

A szolgáltatás segítségével a gazdálkodók néhány kattintással tájékoztató információkhoz juthatnak az interneten leendő üzleti partnerük gazdasági helyzetéről, így időben értesülhetnek az együttműködés esetleges kockázatairól is.

A NAK szakértői emlékeztetnek: a koronavírus rövid időn belül alapjaiban változtatta meg a gazdaság működését a világon mindenhol, így hazánkban is. A mezőgazdaságban rövid távon nem okozott jelentős károkat a pandémia, de a mezőgazdaság felvevő piacának egy része (vendéglátás, kereskedelem) sérülékeny lett, ami veszélyezteti az egész értékláncot.

Az elmúlt időszakban eddig biztosnak hitt gazdasági területek kerültek válságba és ehhez kapcsolódóan jelentősen megnőtt az üzleti partnerek okozta kockázati veszély is. Ez utóbbi is kivédhető, ha van módja a leendő üzletfeleknek a szerződések megkötése előtt górcső alá venni jövendőbeli partnerük vállalkozásának helyzetét

A jó hír az – hívja fel a figyelmet a NAK –, hogy az Üzleti Partnerminősítés pont ezt a célt szolgálja. Hosszas kutatómunka és jelentős kiadások helyett az agrárkamarai tagok egy helyen, szinte azonnal különféle cégadatbázisokból, illetve egyéb adatforrásokból származó mikro-, makro- és iparági adatok kiértékelése révén, egyszerűen, vizuális formában (5 kategória szerint minősítve az adott vállalkozást) juthatnak tájékoztatáshoz jelenlegi vagy jövőbeni beszállítójukról, kereskedőjükről vagy más jellegű üzleti partnerükről.

A minősítés után érdeklődők – ajánlja a köztestület – látogassák meg a NAK Üzleti Partnerminősítés weboldalát és próbálják ki az új NAK szolgáltatást, aminek fejlesztését és üzemeltetését a Péntech Solutions Kft. végzi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából.

Az alkalmazás használata nagyon egyszerű, mindössze annyi a teendő, hogy a legördülő menüből ki kell választani a minősítendő céget és az Elemzés gombra kattintva elindítani a lekérdezést – tartalmazza az ismertető.

Az eredmény 5 kategóriában mutatja a vizsgált vállalkozás helyzetét, úgy mint: iparág, érettség, nyereségesség, likviditás és tőkeerősség. Az elemzés megmutatja, hogy a vizsgált vállalkozás adott kategóriában milyen besorolásba esik.

A zöld minősítés azt mutatja, hogy a cég helyzete stabil, bíztató, az átlagosnál jobb eséllyel vészelhet át válsághelyzeteket. A sárga minősítés esetén a cég helyzete alapvetően stabil, de egy nagyobb gazdasági megingás veszélyeztetheti, a piros eredménynél a cég pénzügyei és egyéb adatai alapján válságos időben bizonytalanná válhat, ezért érdemes különösen figyelni a szerződés megkötéskor – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!