Újabb kétoldalú egyeztetések a GMO-mentes Európa kezdeményezésről

Agro Napló
Az Európai Unió agrárminiszterei az elmúlt napokban Rigában tanácskoztak a soros EU-elnökségi feladatokat ellátó Lettország szervezésében. A tanácskozás alkalmával Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter folytatta a GMO-mentes európai mezőgazdasági termelés megteremtéséről szóló egyeztetéseit. Ezúttal brit, román és litván partnereivel tárgyalt.

George Eustice brit agrárminiszter kifejtette, hogy bár álláspontjaink a GMO-kérdésben eltérőek, az Egyesült Királyság is kiáll a nemzeti önrendelkezés, a tagállamok döntési szabadsága mellett.

A magyar tárcavezető megállapodott Dumitru Daniel Botanoiu román államtitkárral arról, hogy a két minisztérium közös szakértői munkacsoportot hoz létre a GMO-ügyekben történő együttműködés megerősítésére.

Virginija Baltraitiene litván mezőgazdasági miniszter asszony megerősítette, hogy a GMO-mentes köztermesztés ügyét Litvánia teljes mértékben támogatja.

Fazekas Sándor találkozott Dejan Zidan szlovén agrárminiszterrel is. A szlovén tárcavezető javaslatára megállapodtak abban, hogy az idén augusztusban megrendezésre kerülő Gornja Radgona-i mezőgazdasági kiállítás és vásár alkalmával a két minisztérium közös szervezésében GMO-mentességről szóló konferenciát rendeznek. Az eseményen a tervek szerint az EU soros elnökségét 2015 második félévében betöltő luxemburgi agrárminiszter mellett a környező országok, valamint a visegrádi országok magas szintű képviselői is részt vesznek majd.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!