Újabb magyar egyeztetések az uniós GMO-mentes övezet kiterjesztéséről

Agro Napló
Fazekas Sándor az uniós agrárminiszterek Tanácsának brüsszeli ülésén is folytatta a „GMO-mentes Európa” kezdeményezéséhez kapcsolódó tárgyalásait. Ez alkalommal Marek Sawicki lengyel, Andrä Rupprechter osztrák, valamint Evangelos Apostolou görög tárcavezetőkkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket.

A miniszterek kiemelten fontosnak tartották a génmódosított növények köztermesztésének tiltását, és egyetértettek abban, hogy lépéseket kell tenni az EU növényi fehérje import-függőségének csökkentése érdekben. A közeljövő kiemelt uniós jogszabályalkotási feladat lesz az egyes GMO-k élelmiszer- és takarmánycélú engedélyezésének felülvizsgálata.

Fazekas Sándor szlovén kollégájával, Dejan Židan-nal tárgyalt arról a szlovén kezdeményezésről, hogy május 20-át az ENSZ nyilvánítsa a Méhek Világnapjává. Szlovénia javasolta továbbá az „Európai Mézet reggelire” programjuk uniós szintű kiterjesztését. A programhoz Magyarország is csatlakozott 2014-ben, amelynek keretében több iskolában került sor hasonló rendezvényekre. A két miniszter egyetértett abban, hogy a méhészeti ágazatnak megfelelő figyelmet kell szentelni, a növényvédelem, a növényi megporzás és a fenntartható gazdálkodás szempontjaiból egyaránt.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!