Újabb program segíti a halfogyasztás népszerűsítését

Agro Napló
Az Agrárminisztérium (AM) kiemelt figyelmet fordít a halhús minőségének kérdésköre, a jó minőségű haltermékek elismerésére, melynek része a földrajzi árujelzők létrehozása és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is – hangsúlyozta Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a "HalPéntek" marketing program elindításáról szóló budapesti tájékoztatón.

Az agrártárca tájékoztatása szerint októberben kezdődik meg, a „HalPéntek” elnevezésű, halfogyasztást ösztönző országos kampány az szakminisztérium támogatásával, amit Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) indított el. A program célja, hogy a fogyasztók a www.halpentek.hu weboldalon keresztül térképek segítségével megtalálják a hozzájuk legközelebb lévő halárusító helyeket és a halas ételeket kínáló éttermeket, emellett itt válogathatnak is a folyamatosan bővülő receptek között, miken bemutatják, hogy a hazai halfajok változatosan és könnyen elkészíthetőek.

Az agártárca államtitkára kiemelte: A kormány közel 2 évvel ezelőtt 5 százalékra csökkentette a hal áfáját, ezzel is hozzájárulva, hogy minél több család asztalára felkerülhessen ez az egészséges étel. A magyar halak nemcsak nagyon finomak, de fogyasztásuk rendkívül egészséges is. Zambó Péter ismertette, hogy az utóbbi években örvendetesen javult a haltermékek hozzáférhetősége a boltok polcain, és folyamatosan gyarapszik a halas éttermek, büfék, bisztrók száma is.

Zambó Péter

A MA-HAL szóvivője, Lévai Ferenc elmondta: szeretnék, ha a péntek újra a halfogyasztás napja lenne Magyarországon, mivel mindenki számára ismeretes, hogy a hal fogyasztása pozitív élettani hatással bír. Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg.

Magyarországon jelenleg csupán mintegy 6,7 kilogramm az egy főre eső éves halfogyasztás, ami messze elmarad az unió 20 kilogrammot is meghaladó átlagától – húzta alá a MA-HAL szóvivője.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a „Kapj rá!” kommunikációs és promóciós kampány uniós célkitűzése a hazai halfogyasztás 20 százalékkal történő megemelése volt hét év alatt. Azonban a kampány indulásakor, a 4 éve jegyzett 5,7 kilogramm éves fejenkénti átlag mára több mint 18 százalékkal 6,7 kiló fölé emelkedett.

Ondré Péter

A kampányhoz kapcsolódó, most elkészített, országosan reprezentatív online megkérdezésen és fókuszcsoportos interjúkon alapuló piackutatás legfrissebb adatai szerint pozitív tendenciát mutat azok aránya is, akik eddig soha nem fogyasztottak halat, hiszen a 2013-as kutatás 8,2 százalékos mutatójához képest 2020-ra ez az arány 5,8 százalékra csökkent. A „HalPéntek” és a Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző, tudatos táplálkozást célzó programok egymást erősítve tovább növelhetik a hazai halfogyasztást, felhívva a figyelmet a heti, rendszeres halfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaira – foglalta össze az AMC ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!