Újra megrendezésre kerül az agráripari innovációkat bemutató Agrártájoló Mosonmagyaróváron!

Agro Napló
Az agrárium fenntarthatósági kérdései lesznek a középpontban április 13-án: a szektor legkiemelkedőbb szereplői mutatják be a legújabb fejlesztéseiket, s a programokon az ágazat aktuális kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetnek a Széchenyi István Egyetem kutatói és az szakma elismert szakértői.
Fotó: Májer Csaba József

A régió legnagyobb agrár fókuszú szakmai kiállítását és konferenciáját a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet óta másodszor rendezi meg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara és az Óvári Gazdászok Szövetsége társszervezésben. 

Milyen lehetőségeink vannak környezetünk védelmére és a természeti erőforrások hatékony felhasználására? Hogyan tudjuk biztosítani az élelmiszer-ellátást a mezőgazdaság digitális átállása során? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az idén a Digitális Agrártájoló – Fenntarthatóság az élelmiszerláncban címmel megrendezésre kerülő eseményen. Az esemény fókuszában az interaktív edukáció, a kapcsolat- és hálózatépítés, valamint az innovatív gyakorlatok bemutatása áll.

A rendezvény délelőtti programja egy szakmai kiállítás, ahol a hazai agrárszektor legjelentősebb piaci szereplői, az egyetem tanszékei és kutatóközpontjai mutatják be legújabb fejlesztéseiket, innovatív technológiáik felhasználási területeit és eredményeit. Az eseményen több mint harminc kiállító vesz részt. 

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában, ezért a kiállítás programjának egyedülálló része a szakirányú középiskolás diákokból és az egyetemi kar hallgatóiból álló csoportok körbevezetése egyetemi kollégák közreműködésével. Ennek során a kiállítók kapcsolatba léphetnek az új generáció tagjaival, a résztvevők pedig feltehetik a kérdéseiket. Ezen a programon tavaly több mint kétszáz diák és hallgató vett részt.

A szakmai kiállítást követő szakmai konferencia célja a tudásmegosztás és a tudásáramoltatás. A konferencia kerekasztal-beszélgetései szakmai és pénzügyi szempontból mutatják be és vizsgálják az agrárium ma aktuális kérdéseit. 

A Széchenyi István Egyetem munkatársai a precíziós élelmiszer-előállítás számos területén végeznek kutatómunkát és kutatás-fejlesztési együttműködést ipari partnerekkel. A szakmai kerekasztal.beszélgetés idei témája a precíziós-digitalizált élelmiszer-előállító termékpálya (precíziós növénytermesztés → precíziós állattenyésztés → precíziós élelmiszeripar → piac/kereskedelem → fogyasztó) legújabb ismereteinek bemutatása lesz gyakorlati megközelítésében. Emellett a pénzügyi kerekasztal a szektorfinanszírozás, -támogatás és -biztosítás témáinak aktuális kérdéseivel, valamint a kockázati tőke innovációs törekvéseket támogató lehetőségeivel foglalkozik.

Az esemény záró programja egy zártkörűen megrendezésre kerülő névtáblaátadó ünnepség és egy állófogadás, ahol az egyetemi-piaci-gazdálkodói-szaktanácsadói hálózatépítésé és a kapcsolatépítésé a főszerep.

Az esemény szakmai programjai ingyenesen látogathatók, de a részvétel regisztrációhoz kötött. 

További információ és regisztráció: agrartajolo2023.sze.hu

facebook: www.facebook.com/events/882975519666760

LÉTKÉRDÉS A TALAJKÉRDÉS! – online kiadvány

Dr. Vona Viktória a talajtudományok területének fontos összefüggéseiről, a talajmegőrzésről és a hatékony, adatalapú mezőgazdasági termelésről osztott meg információkat.

Kiemelte: csakis a talajaink tulajdonságainak, élettani állapotának és kultúrnövényeink igényeinek ismerete tesz bennünket képessé arra, hogy a mindig változó körülmények között tudatosan alkalmazzunk okszerű termesztéstechnológiát.

A precíziós gazdálkodás jövőjéhez feltétlenül szükséges (lenne) a monitoring, a trendek követése, hogy a gazdák csökkentsék a kitettségüket, ne legyenek kiszolgáltatva a körülményeknek, ne pazarolják el az erőforrásaikat.

A kiadvány a környezet- és talajközpontú gazdálkodáshoz javasolt termékeket és technológiákat mutatja be a teljesség igénye nélkül, kiemelve az Agro-ökológiai Program (AÖP) által támogatott készítményeket.

A kiadvány online végigolvasható, vagy letölthető az alábbi képre kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!