Zivatarlánccal érkezett a legutóbbi hidegfront

Agro Napló
A legutóbbi hidegfront augusztus 8-án az esti órákban északnyugat felől érte el térségünket, többfelé alakutak ki heves zivatarok, melyeket néhol erősebb széllökés és jég kísérte – foglalta össze a történteket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb ismertetése.
1. kép: Zivatarlánc érte el a fővárost augusztus 8-án az éjszakai órákban

A késő esti órákban a Duna vonalában összeálltak a zivatarok, amelyek kelet felé haladnak. Egy-egy heves gócot viharos széllökések (például a Gödöllői Dombság területén elérték óránként a 90 kilométert is), jégeső, valamint felhőszakadás is kísért.

A hidegfront láncba rendeződött heves zivatarokkal vonult kelet-, északkelet felé (1. kép). A zivatarlánc a Dunántúl keleti részén állt össze, éjfélkor már a Duna-Tisza közén haladt tovább.

A fővárost és környékét is elérték a zivatarok az éjszakai órákban. Budapest északi részén egy szupercella is kialakult, a legerősebb zivatartevékenység Békásmegyer (2. kép), Káposztásmegyer, illetve Dunakeszi környéke felett volt.  A hajnali, kora reggeli órákban a zivatarok az országot kelet, északkelet felé hagyták el.

2. kép: augusztus 8-án Békásmegyer és Dunakeszi környékén alakultak ki a leghevesebb zivatarcellák, amelyből borsó, dió nagyságnyi jég hullott

A szóban forgó extrém időjárási helyzetet ismételten egy hidegfront okozta, ami kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, ami berobbantotta a légkört. A kellő mennyiségű energia, labilitásnak köszönhetően tudtak kialakulni a heves zivatarok, zivatarláncok és nagyobb méretű jégdarabok is, amelyet az alábbi számok is alátámasztanak.

A következő tényezők hatására volt extrém mennyiségű és méretű jég az országban augusztus 8-án és 9-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága 4100 méteren volt
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jégszemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 centiméter átmérőjű nagyságot is.
  • A vasárnapi extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 11 400 méteren mínusz 43,8 Celsius fok volt.
  • Egy nap alatt 140 682 villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.
Jégkárbejelentések augusztus 8-án és 9-én:

Ugyanezen időjárási helyzet hatására a Szlovéniában a heves zivatarokat nagy méretű jégdarabok kísérték (3. kép). Egy erős szupercella is kialakult, több helyen diónál is nagyobb méretű jég hullott. Szlovéniába délutáni órákban érkezett meg a hidegfront és egy nagyon erős szupercella (4. kép) alakult ki az ország középső részén, amely aztán kelet, északkelet felé haladva egészen a magyar határig eljutott, ezt követően gyorsan legyengült – olvasható az összegzésben.

3. kép: Szlovéniában hatalmas jégdarabok kísérték a zivatarokat augusztus 8-án

4. kép: Egy erősebb szupercella is kialakult augusztus 8-án Szlovéniában
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!