MENÜ

A kukoricájával bőkezűen bánó Pájtli József idén átsegítette a növényt a stressz időszakon

2016.10.04.

A kukoricatermesztésünk eredményességét az első 50 nap határozza meg – vallja ő. A növényvédelmet szigorúan kézben tartó Pájtli Józsefről gazdatársai azt mondják, túl drágán gazdálkodik, mert kényezteti növényeit. Valóban megad nekik mindent, viszont meg is térül számára, hiszen évek óta, időjárástól függetlenül 10-12 tonna/ha körül van a termésátlaga, – úgy, hogy a technológiát megfelelő költségszinten tartja.

A legelső pillanattól kezdve kiszolgálja a kukoricát, sőt, már szántás előtti szárzúzással, ősszel szántással és tavasszal a fagyok elmúltával simítóval történő lezárással gondoskodik a még el sem vetett növény védelméről. A talajbaktériumok jótékony hatásával is számolva, ugyanis a szármaradványból tápanyag lesz, a lebomló szárból kórokozó és kártevő nem képes kifejlődni.

A kálium és magnézium pótlására kijuttatott Korn-Kali összes tápanyaga teljes mértékben vízoldható, ezáltal a növények számára azonnal felvehető. A gazda célja a víztakarékos talajművelés, elmondása szerint a növény kétszer annyi vizet használ fel, amióta elsodródtunk az egyoldalú nitrogéntrágyázás irányába. Viszont, ahol a foszfor és a kálium is jelen van megfelelő mennyiségben a gyökérzónában, ott optimális a gyökérfejlődés, a növény vízgazdálkodása és ezáltal a fejlődése is. Szerinte a kálium a „növény vízbankja", melynek hatására zártak maradnak a gázcsere nyílások, jobb lesz a növény stressz tűrése.

Egy külföldi kísérletsorozat eredményeit használja fel a saját technológiájának javára, eszerint a magnéziumból a kukorica alá évente 40 kg/ha-t pótolt a január-februári nagy csapadékmennyiség és a kimosódás, valamint az előző évben a betakarított terméssel együtt elvitt tápanyag miatt. A Korn-Kali szemcséinek egyforma összetétele megakadályozza, hogy a gyökérzónában lévő tápanyagok aránya hátrányosan megváltozzon. Ez különösen fontos a kálium és a magnézium esetében, mert az egyik elem túltengése a másik felvételét korlátozza.

Az április 13-ai vetéssel egy menetben 100 kg Corn Startert juttatott ki, amelynek NPK 15-20-10 +1,5% cink összetétele kedvező a fiatal kukoricanövény kezdeti fejlődéséhez és a további tápanyag szükségletek biztosítására.

A Csöpp Mix FoCi starter trágyának  amely szintén a vetéssel egy menetben került kijuttatásra – a magas foszfor és cink tartalmának köszönhetően a tavaszihoz hasonló hideg időszakokban van jelentősége, amikor a talajhőmérséklet nem optimális a talajban tárolt tápanyagok felvételéhez. A folyékony halmazállapotnak köszönhetően szinte azonnal a növény, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva a mag rendelkezésére áll, ezáltal erőteljesebb csírázást és a gyökérfejlődést, valamint intenzívebb hajtásnövekedést lehetővé téve.

Idén a kukorica lassan kelt, termesztési szempontból két tényezővel is megküzdött a fornádi gazda, s ezek nyomása alatt kellett a növény legjobb fejlődését biztosítani. Tavasszal a talaj csekély nedvességtartalma, valamint a hideg időjárás komoly próbatétel elé állította a kukoricát. Fontos kérdésnek tartja Pájtli József, hogy megfelelő közegben jut e a tápanyag a növényhez – az előbbi információk szerint ezt megoldotta –, továbbá a kijuttatott tápanyag megfelelő mértékben hasznosul-e. Ez utóbbi sem okoz fejtörést számára, két szezon óta használja ugyanis az N-Lock nitrogén stabilizátort, amely készítmény beavatkozik a nitrifikációs folyamatokba azáltal, hogy gátolja a lebomlást végző baktériumok élettevékenységét. Nagyobb mennyiség marad így stabilabb formában, ezért a növény hosszabb ideig képes felvenni a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló nitrogént. Az N-Lock-ot vetés előtt kell kijuttatni és be kell dolgozni a talajba 5-10 cm mélyen.

Féltem az N-Lock kijuttatásakor, mert nem voltak optimálisak a kijuttatási körülmények. Éppen meleg, szeles időjárás volt, de a technológiánk lehetővé tette a kiszórással egy menetben az azonnali bedolgozást.

A hűvös idő oldására viszonylag korán alkalmazta a cinket és algakivonatot is tartalmazó Impro-Grain technológiát, melynek segítségével a növénynek intenzívebb lesz a fotoszintézise, ezáltal több energiára tesz szert. Ezt a többletenergiát felhasználja a jobb gyökérnövekedésre, a jobb levél- és szárnövekedésre, illetve a jobb szemtelítődésre. Utóbbi révén például kevesebb hely marad a mikotoxinok megtelepedésére a kukoricacsöveken.

Azon kell igyekezni – hangsúlyozta –, hogy a növényállomány a lehető leghosszabb ideig zöld maradjon, így adva meg számára a lehetőséget a benne lévő ígéretek teljesítésére.

A korábbi évek beszámolói és a múlt heti fotók is mutatják, Pájtli József évről évre kiaknázza a DEKALB genetikában rejlő magas terméspotenciált.

A hároméves kísérletsorozatot lezáró bemutatót utoljára szervezte meg Pájtli József, talán büszkeségből, talán tanító célzattal, mindenképp a szakma örömére, mert hol máshol lehetne a kukoricatermesztés fortélyairól eszmecserét folytatni, mint a „kukoricatett” színhelyén.

- ga -