MENÜ

A rendszer, amelyet a gazdálkodók fejlesztettek ki gazdálkodók számára

2016.09.15.

A CLAYDON technológia gyakorlati gépbemutatóval egybekötött hazai debütálására a Bábolnai Gazdanapok keretén belül az IKR Parkban került sor. A bemutatott gép, mely a Bábolnai Gazdanapok terméknagydíj különdíját is elnyerte a Gazdanapokat követően a kunmadarasi székhelyű KUNMAG Kft kötelékében teljesít szolgálatot.

Az 1970-es évektől Burgert Róbert a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát vezérigazgatója amerikai útjának végeredménye mindig egy átütő termék vagy technológia, vagy egy új szemlélet bevezetése volt a magyar piacra- mondta Szaxon J. Attila. Nosztalgiával tekint erre az időszakra, kiváltképp a Steiger traktorral való megismerkedésre, amelyet a farmerek találtak ki, s a józan paraszti ész dominált a megalkotása közben, s amelynek gyártása ezt követően Győrben is elkezdődött.

Ez a „józan paraszti ész” koncepció érvényesül a költségtakarékosság elve mentén kifejlesztett angol CLAYDON sorvetőgépben, amellyel a hagyományos, szántásos talajműveléshez képest ötödannyi idő alatt elvégezhető a vetés, és a költségek is közel 70 százalékkal alacsonyabbak. Egy tipikus, minimális talajművelésre épülő rendszerhez viszonyítva a gép alkalmazása ötvenszázalékos megtakarítást jelent a költségek és a munkaidő tekintetében. Jelenleg a hagyományos, szántásos talajműveléssel hektáronként 61.000 Ft, minimális talajműveléssel pedig 46.500 Ft-ba kerül a vetés. A Claydon rendszerrel ugyanez a művelet hektáronként mindössze 21.000 Ft költséggel jár. Több, mint 500 hektár esetén a teljes Claydon rendszer alkalmazásával évente közel 20.000.000 Ft-ot és 800 munkaórát takaríthatnak meg a gazdák jegyezte meg Bánki Loránd, az IKR Gépkereskedelmi Kft ügyvezető igazgatója.