MENÜ

A szőlő- és gyümölcsvertikum szakkiállítása Stuttgartban

2013.05.30.

Háromévenként tárja ki kapuit Stuttgartban a szőlészet, borászat, gyümölcstermesztés és a gyümölcslevek, gyümölcspárlatok nemzetközi technológiai vására, az INTERVITIS-INTERFRUCTA. A kiállítás szabadtéri gépbemutatóival és kísérő tanácskozásaival világszerte a figyelem gyújtópontjába kerül. Itt valóban lekövethető a teljes termelési-feldolgozási láncolat, egészen a piacos marketingig. 

2013. április 24.-27. között 60.000 négyzetméteren

37.000 látogató volt kíváncsi a 24 országból felvonuló 570 kiállító ajánlataira. A szőlészekből, borászokból, pezsgő- és gyümölcsbor készítőkből, gyümölcslé-gyártókból és nem utolsósorban a lepárlással foglalkozókból álló közönség között kevesen voltak, akiket elsősorban az alapanyagtermelés gépesítési vonzatai érdekeltek. Mi ezen kevesek közé tartoztunk, és híven szakmai elkötelezettségünkhöz, a növényvédelem gépeit követtük kiemelt figyelemmel – nem elfeledkezve a szembeszökő érdekességekről sem!

Formatervezés felsőfokon

A Pellenc “liXion” futurisztikus metszőolló  akár a kiállítás emblémája is lehetett volna
A Pellenc “liXion” futurisztikus metszőolló

akár a kiállítás emblémája is lehetett volna

Az íves, hegyesre csiszolt Pradines pengéjű elektromos metszőolló pontosan 787 gramm súlyú. Kompakt, ergonomikus, kellemes fogású, modern vonalvezetésű. Az egynapi teljes munkavégzést garantáló, derékon vállpánttal viselhető lítium-ion akkumulátora is csak 1,1 kg. Az akkumulátor állapotjelzője segítségével százalékban követhető a még rendelkezésre álló kapacitás.

Erőgépek mindenütt

A legváltozatosabb traktorkínálatot a Ferrari vonultatta fel. A CROMO, RAPTOR, COBRAM, THOR és VEGA típusok három- és négyhengeres motorjai (ebben a sorrendben) 26 LE-től 91 LE-ig terjedő skálát ölelnek fel. A legkisebb típusok 8 előre és 8 hátrameneti sebességgel, a közepesek 12/12 és a legnagyobbak 16/16 sebességfokozattal rendelkeznek. A változatosságot a kormányzási rendszerek közötti választás lehetősége is színesíti: ízelt, csuklós kormányzás is választható a hagyományos elsőkerék-kormányzású változatok mellett.

Ferrari ültetvénytraktorok hosszú sora
Ferrari ültetvénytraktorok hosszú sora

 

 

FENDT kistraktorai:  P = ültetvény; V = szőlő; F = keskeny sortávolságú ültetvény
FENDT kistraktorai: P = ültetvény; V = szőlő; F = keskeny sortávolságú ültetvény

 

 

A traktorok Mercedesének számító FEN DT-traktorokat a Vario sorozat képviselte. A hét keskeny nyomtávú Vario traktor közös jellemzője a fokozatmentes váltó és az ennek köszönhető nagyon kényelmes, egyszerű kezelhetőség, a síkpadlós kivitel, az ingás függesztő szerkezet, a homlokoldali hárompontos függesztőmű. A 70, 80, 90, 100 és 110 LE teljesítményű motorokkal szerelt gépek háromféle – 1,07 m, 1,32 m és1,7 m – teljes szélességben kerülnek piacra. A “V” jelű szőlő-traktor 1,5-2,2 m sortávolsághoz készült, az “F” jelű kisebb ültetvénytraktor 1,9-3,0 m sortávolsághoz, a nagy “P” traktor pedig 2,2-5,0 m térállású ültetvényekhez.

Gépkombinációk a bemutatótér lejtőjén
Gépkombinációk a bemutatótér lejtőjén

Permetezéstechnika

A fúvókáknál kézzelfogható - az ültetvényekre jellemző nagy igénybevétel miatt – a minél kopásállóbb anyagú fúvókák térnyerése. Ennek a követelménynek leginkább a mérettartó, pontos, hosszú élettartamú és ezért gazdaságos kerámiabetétes fúvókák felelnek meg. Példáinkat a piacvezető francia ALBUZ – CoorsTek - gyártmányokból válogattuk.

AVI 80o lapos sugarú, légbeszívásos, elsodródásgátló, 80o szórásszögű fúvóka
AVI 80o lapos sugarú, légbeszívásos, elsodródásgátló, 80o szórásszögű fúvóka

 

 

Teli kúpos ATR 60o, a „klasszikus”: finom cseppképzésű fúvóka
Teli kúpos ATR 60o, a „klasszikus”: finom cseppképzésű fúvóka
Teli kúpos CVI 80o injektoros: nagyméretű légzárványos cseppek
Teli kúpos CVI 80o injektoros: nagyméretű légzárványos cseppek
Üreges kúpos TVI 80o légbeszívásos: nagyméretű buborékos cseppek
Üreges kúpos TVI 80o légbeszívásos: nagyméretű buborékos cseppek
MAF pontpermetezők  vegyi tőke- és törzstisztításhoz
MAF pontpermetezők vegyi tőke- és törzstisztításhoz

A szőlőtőke nyakának és a törzsének tisztítását nálunk még kézzel végzik. Németországban viszont már az 5 hektáros szőlősgazda is gépesíti, vegyszerrel oldja meg ezt a költségigényes feladatot. A nagy területteljesítmény különösen fontos a zöldmunkák időszakában, amikor idényenként kétszer is sor kerülhet tisztításra. A készítmény a szőlőtőke közvetlen környezetében burjánzó kétszikű gyomokat is irtja. Nem képződik sebfelület a tőkén, mint a kézi hajtáseltávolítás során, nem nyílik fertőzési kapu a kórokozóknak.

A MAF (magyarországi képviselője a Farmcenter Kft.) olyan szenzoros, védőernyőkkel dolgozó pontpermetező adaptereket gyárt, amelyek 40-50% vegyszer megtakarítást eredményeznek. A traktor elejére felszerelhető szórókeret egyéni kialakítása mindig a gazda elvárásaihoz és a traktor adottságaihoz igazodik.

A “Project” axiálventilátorának dizájnos metszete
A “Project” axiálventilátorának dizájnos metszete

A Geoline-csoporthoz tartozó olasz gyártó nagy szívességet tett a laikus vásárlátogatóknak: a permetezőgépen alkalmazott axiálventilátoros kijutttató egységet – és magát a ventilátort is! – félmetszetben állította ki. Aki ilymódon a borítás alá is betekinthetett, sokat tudott meg a modern permetezéstechnikai megoldásokról.

Radiálventilátoros permetezőgép gégecsöveinek festői kuszasága
Radiálventilátoros permetezőgép gégecsöveinek festői kuszasága

 

 

A P220 alagútrendszerű  permetezőgép  GEIER 85 TLY lánctalpas, csörlős hegyi erőgépen
A P220 alagútrendszerű permetezőgép

GEIER 85 TLY lánctalpas, csörlős hegyi erőgépen

A célfelületet elkerülő és emiatt veszendőbe menő permetlé visszanyerésére több szép megoldást is láttunk. Az ilyen zárt – alagút – rendszerű permetező berendezések általában két teljes szőlősort fognak közre, és ütköztető falakkal, tálcákkal fogják fel a túláramló vagy lecsepegő permetlevet, amelyet azután megszűrve ismét felhasználnak. Kevesen tudják azonban, hogy ezek elődje először Magyarországon jelent meg a 80’-as években, a FARMGÉP és az MGI közös szabadalmaként. Akkor – mint minden, ami megelőzi korát – nem került gyártásba, az európai permetezőgépes szakma azonban felfigyelt rá. Kisebb módosításokkal, továbbfejlesztésekkel – lényegében ügyeskedéssel – sikerült a magyar szabadalmat megkerülni. Minden itt látott hasonló gép erről a tőről fakad.

Legalább ilyen érdekes a P220 permetezőgépet hordozó erőgép. A GEIER 85 TLY hegyi traktort Dél-Tirolban kifejezetten a hegyi szőlők művelésére alakították ki. Lánctalpas, rugózott járószerkezete, 210 méter hosszúságú drótkötélet mozgató csörlője akár 100% lejtőn is biztonságos munkavégzést tesz lehetővé. Csekély súlyának köszönhetően elegendő a japán Yanmar-dieselmotor 85 LE teljesítménye, amelyet hidraulikus-hidrosztatikus hajtásláncok hasznosítanak.

A permetlé visszanyerésére szolgáló felületek ennél az alagútrendszerű gépnél jobban láthatók
A permetlé visszanyerésére szolgáló felületek ennél az alagútrendszerű gépnél jobban láthatók

 

 

A szabadtéri bemutató lejtőin mozogtak a permetezőgépek is
A szabadtéri bemutató lejtőin mozogtak a permetezőgépek is

Magyar cégek – magyar vonatkozások

„Bortornyok” – hasonlókat itthon is gyártunk!
„Bortornyok” – hasonlókat itthon is gyártunk!

A légmentesen záródó acéltartályokban, a levegő kizárásával érlelt reduktív borok üdék, megőrzik a gyümölcs illatát, ízét. Nemrég Balaton-felvidéken, Szentantalfán láttuk a DD-Inox Kft. hasonló, hatalmas érlelő tartályait. Igazi magyar karriertörténet, ahogyan a rendszerváltáskor megszűnt TSz gépésze, Dobosi Dániel megvásárolta a lakatosüzemet, és ott fiával karöltve rozsdamentes borászati kellékeket kezdett gyártani. Először saját kis bio-borgazdaságának igényeit elégítette ki, majd a környék szőlősgazdáiét is. Mai gyártmányaik többsége már külföldön talál gazdára – bizonyosan láthattunk ilyeneket a mostani kiállításon is.

A magyar DOLIUM „barrique” hordói világhírűek
A magyar DOLIUM „barrique” hordói világhírűek

Az 1871-től működő, 1945 után állami tulajdonba került budapesti cég sokáig Közép-Európa legnagyobb hordógyártó üzeme volt. 1995-ben került ismét magánkézbe DOLIUM Kft. néven. Büszke arra, hogy képes megállni a saját lábán, állami támogatást soha nem vett igénybe, még erre a kiállítási részvételre sem.

A hordógyártás alapanyaga a sűrű évgyűrűkkel rendelkező hegyvidéki, a Zemplénből és a Cserehátról származó tölgyfa. Az elkészített dongák több évi pihentetés után válnak felhasználhatóvá. Ezekből készülnek a 225 liter űrméretű bordeaux-i transport típusú „barrique”, illetve a 228 liter űrméretű Bourgogne „barrique” hordók, valamint újabban a 300 literes “Hogshead” hordók.

A hagyományos hordók díszítő faragásait Michael Alexandrov a szemünk előtt készítette
A hagyományos hordók díszítő faragásait Michael Alexandrov a szemünk előtt készítette
A magyar Hagyó Kft. lepárlója
A magyar Hagyó Kft. lepárlója

A kevés magyar kiállító között öröm volt látni a lepárlókat gyártó miskolci Hagyó Kft. standját, ahol a gyümölcsfeldolgozással és különféle fermentációs technológiákkal kapcsolatos hét szabadalmuk lényegét is bemutatták.

Intervitis_interfruchta_19
Legközelebb közelebb: INTERVITIS Bécsben!

Három évenként – három napig: a stuttgartiak a bécsi Vásárközpontba (Messezentrum) mentik át 2014. március 30. – április 1. között a mostani kiállítás lényegét és hangulatát. Célközönségüknek tekintik mindazokat, akik idén a kiállításra nem jutottak el, de az Ausztriával szomszédos országokból kíváncsiak lennének az itt kirajzolódó lehetőségekre, trendekre. Ennél kézenfekvőbb lehetőség versenyképességünk javítására és piaci helyzetünk előretekintő felmérésre ritkán adódik. Érdemes lesz odalátogatni!

Huszár Jenő - Huszárné Szilágyi Erzsébet

FARMCENTER Kft.