MENÜ

BASF Almavédelmi Konferencia

2018.02.28.

Hozzávetőlegesen két év leforgása alatt szinte teljes mértékben átalakult a BASF almavédelmi programja. A változások részeként egyes régi termékek kikerültek a palettáról vagy teljesen átformálódtak, másrészt pedig új hatóanyagok léptek be a technológiába. Ezzel a cégnél új alapokra helyeződött a növekedésszabályozás, a varasodás és a lisztharmat elleni védelem, és megszületett a BASF valaha ismert legprofesszionálisabb almavédelmi technológiája.

 

Az almaültetvények jó egészségi állapotának fenntartása szempontjából rengeteg múlik azon, hogy a tenyészidőszak kezdetén miként tudjuk a lehető legkisebb szintre csökkenteni a járványt okozó betegségek induló fertőzését. A virágzásig elvégzett permetezések száma egy átlagos évjáratban 5–6, száraz tavaszon ennél kevesebb is lehet, de olykor előfordul, hogy akár 9 fungicides beavatkozásra is szükség van. A legfontosabb befolyásoló tényező e tekintetben a varasodásgomba okozta fertőzési nyomás. A betegség elhárítása persze nem a permetezések számán múlik, hanem a beavatkozások hatékonyságán.

Delan® Pro – foszforossav ditianonnal megerősítve

A Delan® Pro egyik alappillére a külső védelmet biztosító kontakt ditianon, a másik összetevője pedig a fungicid- és immunizáló hatással egyaránt rendelkező, belső védelmet biztosító szisztemikus kálium-foszfonát, amely a legtöbb felszívódó peszticid molekulánál gyorsabban szállítódik a növényben. A készítmény formulációját a Delan® 700 WG-nél megszokottól eltérően vizes szuszpenzió koncentrátumra (SC) cseréltük. Ebben a folyadékban jóval finomabbak a hatóanyagszemcsék, eloszlásuk pedig sokkal egyenletesebb, ezáltal a ditianon könnyebben oldódik és jobban hasznosul. Stabilitását pedig kémhatáscsökkentő adalékanyag hozzáadásával növeltük meg. Mindemellett a Delan® Pro megőrizte a Delan® 700 WG-nél megszokott kiváló esőállóságot, hatását elődjéhez hasonlóan alacsony hőmérsékleten is kifejti.

Varasodás ellen önállóan kijuttatva 2,5 l/ha dózisban javasoljuk használni, ebben az esetben a kipermetezett ditianon hatóanyag-mennyisége körülbelül 0,45 kg Delan® 700 WG-nek felel meg, azonban 2,5 l/ha Delan® Pro még a Delan® 700 WG 0,5 kg/ha-os dózisának hatékonyságát is jelentősen felülmúlja.

A Delan® Pro a gazdanövény növekedésétől függően 5–10 napig tartó megelőző, preventív védelmet biztosít, és már egészen a vegetáció kezdetétől jól beilleszthető a preventív védekezési technológiába. A készítmény többszöri használatával (tenyészidőszakonként akár 6-szor) nemcsak folyamatos külső védelmet biztosíthatunk a kultúrnövénynek, hanem fenntarthatjuk a kálium-foszfonát immunizáló hatását is anélkül, hogy ennek rezisztenciakockázata lenne.

Faban® 500 SC – Varasodás ellen alacsony és magas hőmérsékleten is

A Faban® 500 SC megbízhatóságát a jól ismert és széles körben alkalmazott hatóanyagai - pirimetanil és ditianon - biztosítják, az igazi újdonságot pedig a különleges Co-Crystal formuláció jelenti, amelynek köszönhetően lényegesen hosszabb hatástartammal rendelkezik, mintha az azonos mennyiségű pirimetanilt tartalmazó Scala® és ditianon hatóanyagú Delan® 700 WG termékeket tankkombinációban juttatnánk ki. A Faban® 500 SC tág hőmérsékleti határok között is megőrzi rugalmasságát. Egyaránt használhatjuk a virágzást megelőző korai időszakban, hűvösebb időjárás esetén a kezdeti fertőzések elhárítására, a virágzás alatt és a virágzást követően, az intenzív hajtásnövekedés idején, amikor már magasabb a hőmérséklet.

Növekvő fertőzési nyomás esetén a külső kontakt védelemhez – erre mindig szükség van – fokozottabb belső védelmet kell párosítani. Mindezt egérfüles állapottól (BBCH 54) a Faban® 500 SC (1,2 l/ha) és a Delan® Pro (2,5 l/ha) váltott kijuttatásával érhetjük el. Ha a permetezési időpontokat almavédelmi előrejelző rendszer segítségével határozzuk meg, úgy járunk el helyesen, ha a Delan® Pro-val végzett egymásutáni permetezések sorába akkor illesztjük be a Faban® 500 SC kijuttatását, ha a nedves periódusok aszkospóraszóródást idéznek elő.

Sercadis® – Lisztharmat és varasodás elleni együttes védelem

A Xemium®-ot/fluxapiroxadot tartalmazó Sercadis® a lisztharmat és a varasodás okozta fertőzés elhárítására egyaránt alkalmas készítmény. Mivel azonban a Sercadis® egyhatóanyagú SDHI-fungicid, igazodva a FRAC* ajánlásaihoz, varasodás ellen legalább egy kontakt hatóanyagot tartalmazó készítménnyel kombináljuk. A Sercadis® nemcsak az engedélyezett kijuttatási időszak miatt (a virágbimbók megjelenésétől egészen az érés kezdetéig használható), hanem a választható kombinációs partnerek széles skálája okán is rendkívül rugalmas termék. Keverhetőségét illetően gyakorlatilag nincs korlátozás. Így nemcsak a készítmény dózisát, hanem a mellé választott kombinációs partnert is a tényleges fertőzési nyomás mértékéhez igazíthatjuk. A Sercadis® blokkszerű alkalmazása nem megengedett, ezért minden Sercadis®-kezelést más hatóanyag-főcsoportba tartozó készítmény (triazolok, anilin-pirimidinek) kövesse. Egy tenyészidőszakban a FRAC* javaslatot követve, maximum háromszor ajánljuk SDHI hatóanyagot tartalmazó készítmény kipermetezését.

A Xemium® hatóanyag a kijuttatást követően erősen tapad a fiatal levél külső sejtsorához és a virágrészekhez. Csapadék hatására a korábban kipermetezett hatóanyagdepók feláznak és oldalirányba terülve fedik az addigra frissen növekvő, hatóanyagtól fedetlen növényi részeket. A csapadék elmúltával a Xemium® ismét éles, sarkos kristály formában kiszárad és „kapaszkodik” a levéllemez és a virágrészek felületén, így a levélfelületre leszálló aszkospóra nem képes csírázni.

Regalis® Plus – Egyenletes gyümölcsmennyiség évről évre

Almában és körtében egyaránt fontos a hajtásnövekedés szabályozása és a termőegyensúly fenntartása. Az alma és a körte hajlamos az alternanciára, vagyis egy jó termésű évet egy gyenge termésmennyiségű és -minőségű év követhet, vagy egy késő tavaszi fagykárt követően a gyümölcs hiánya miatt erős vegetatív növekedéssel válaszol a fa. Ennek a hajtásnövekedés és a gyümölcsképződés egyensúlyának felborulása az oka, amit hagyományosan metszéssel szabályozunk. Lehetőség van azonban a hajtások növekedésének növényvédő szeres szabályozására is.

A Regalis® Plus használata révén csökken a téli és a nyári metszési igény, kisebb a lombfelület, ezáltal nagyobb a fényellátottság, jobb a termésszíneződés, a lombozat eső után könnyebben felszárad, permetezéskor pedig tökéletes permetlé-borítottság érhető el. Az etilénképzés gátlásával a Regalis® Plus elősegíti a termésképződést, a gyümölcsfák növekedése és terméshozama közötti egyensúly létrejöttét. A termőegyensúly kialakítása és folyamatos fenntartása egyértelműen javítja a gyümölcsfák erőnlétét. Mindezen felül a Regalis® Plus elősegíti azoknak a flavonoid vegyületeknek a képződését, amelyek a kultúrnövény önvédekező képességének a kialakításáért felelősek.

Ha a kiegyensúlyozott növekedést minél tovább szeretnénk fenntartani, osztott kezelést alkalmazzunk. Ebben az esetben a Regalis® Plus ajánlott dózisa 2 x 1,5 kg/ha. Az első kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a fiatal hajtások ne legyenek fejlettebbek 3–5 levélnél. A második permetezés optimális ideje körülbelül négy héttel későbbre esik. Így meggátolhatjuk, hogy a hajtások újból erőteljes növekedésnek induljanak.

Hogyan telelt az alma varasodás ivaros képlete 2017/2018 telén, avagy milyen szezonkezdetre számítsunk?

A 2016/17-es télnek szöges ellentétét tapasztaljuk, ami a varasodás ivaros képlete számára kedvező telelési hőmérsékletet illeti. Amíg tavaly télen az almáskertek avartakarója december elejétől február végéig „csonttá” fagyott és csak 4-5 kedvező nap adódott a varasodás ivaros alakjának érésére, addig az idei télen december 1-étől 46 olyan nap volt, amikor a lehullott lombban zavartalanul fejlődhettek a pszeudotéciumok. Az ivaros képletek tehát előrehaladott fejlettségi stádiumban vannak jelenleg. Átlagos csapadékú március esetén az első aszkospórák szóródását március 28. és április 5. között várjuk. Korai szezonkezdetre számítunk tehát.

Defenso.hu – növényvédelmi döntéstámogató rendszer almában

A 2018-as növényvédelmi szezon kezdetétől a www.defenso.hu oldalon a már meglévő szőlő növényvédelmi előrejelző hálózat 17 új Szabolcs Szatmár Bereg megyei állomással bővül. Az ingyenesen hozzáférhető időjárási alapadatok, alma varasodás és lisztharmat fertőzési helyzetek hasznos információin túl, szöveges előrejelzéssel segítjük termelőinket a helyes növényvédelmi döntés meghozatalában.  A heti rendszerességű növényvédelmi előrejelzés egy eszköz a termelő kezében az okszerű almavédelem „szükséges és elégséges” szinten történő kivitelezéséhez annak érdekében, hogy a jó étkezési alma kihozatal elérése ne a növényvédelmen múljon.